ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη για τη λειτουργία των καταστημάτων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας



Αν σας πει κάποιος ότι ανήκει εις την Αριστερά, ρωτήστε τον : Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας ; ( Τζίμης Πανούσης )

...ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη για τη λειτουργία  των καταστημάτων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Πιτούλης καθορίστηκαν οι Κυριακές και αργίες κατά τις οποίες μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα, πέραν των επτά που προβλέπονται από το Νόμο 4177/2013. Σε δήλωσή του ο κ. Πιτούλης ανέφερε: «Η απόφαση έχει γνώμονα την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διευκόλυνση των τουριστών, επισκεπτών, ταξιδιωτών αλλά και των καταναλωτών στη Θεσπρωτία. Είναι χρέος μας αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών να ευθυγραμμιστούμε με διαδικασίες και πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, σεβόμενοι τα δικαιώματα επαγγελματιών και εργαζομένων.Είμαστε κοντά στις εξελίξεις, παρακολουθούμε το περιβάλλον που διαμορφώνεται και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους παρεμβαίνουμε με αποφασιστικότητα για το συμφέρον του τόπου».Με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία, τις Κυριακές και ημέρες Αργίας, των καταστημάτων ως κάτωθι :
1) Την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
2) Για τις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα να λειτουργούν από την 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, όλες τις Κυριακές από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.         
α) Στον Δήμο Ηγουμενίτσας: στην Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας, την Τοπική Κοινότητα Πλαταριάς , την Τοπική Κοινότητα Συβότων.
β) Στον Δήμο Σουλίου : στην Δημοτική  Ενότητα Αχέροντα.
γ) Στον Δήμο Φιλιατών: στην Τοπική Κοινότητα  Σαγιάδας.                                  
3) Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου και τις ημέρες αργίας η λειτουργία, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, καφενείων, γαλακτοπωλείων, κυλικείων και συναφών καταστημάτων, ανθοπωλείων, περιπτέρων και εξομοιουμένων καταστημάτων, φωτογραφείων, στιλβωτηρίων και αμιγών καταστημάτων λιανικής πωλήσεως ξηρών καρπών (όπως προβλέπετε από ειδικές διατάξεις που εξακολουθούν και ισχύουν).
4) Για την πόλη της Ηγουμενίτσας σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 899/1976 Π.Δ. «Περί ανακηρύξεως περιοχών της Χώρας ως τουριστικών τόπων», επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του έτους η λειτουργία καταστημάτων λαϊκής τέχνης, δερμάτινων ειδών, Αργυροχρυσοχοείων, τροφίμων – ποτών και τουριστικών ειδών.
5) Επίσης επιτρέπεται να παραμένουν ανοικτά τα τυροκομεία, οπωροπαντοπωλεία και κρεοπωλεία  των τοπικών κοινοτήτων της Π.Ε. Θεσπρωτίας που εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες από 11:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. άνευ απασχολήσεως προσωπικού, όλες τις Κυριακές και αργίες του έτους.

Περί όπλων στην Ηγουμενίτσα
 Την 08-11-2013 , 09.50 στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι εντοπίστηκαν την 08-11-2013 το πρωί, στην πόλη της Ηγουμενίτσας, να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο,στο οποίο βρέθηκε βαρύς οπλισμός.Κατασχέθηκαν δύο πολεμικά τυφέκια τύπου kalasnikov και ένα πιστόλι.Συνελήφθησαν,την 08-11-2013 το πρωί στην πόλη της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας  26, 20, 24 και 25 ετών.Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα,για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών και παράνομης εισόδου στη χώρα.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας,εντόπισαν περίπου στις 09:50΄ το πρωί,σε κεντρική οδό της πόλης της Ηγουμενίτσας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με τέσσερις επιβαίνοντες, στο οποίο έκαναν σήμα για διενέργεια ελέγχου.Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε στο αυτοκίνητο,  βρέθηκαν  στο πάτωμα της θέσης του συνοδηγού και κατασχέθηκαν:
  δύο πολεμικά τυφέκια τύπου kalasnikov, με ξιφολόγχες και δύο γεμιστήρες με πενήντα επτά (57) φυσίγγια.
  ένα πιστόλι τύπου zastava με στιγαστήρα, διαμετρήματος 7,65 mm  και γεμιστήρα με δέκα (10) φυσίγγια.
Οι τέσσερις αλλοδαποί συνελήφθησαν ενώ προέκυψε ότι δύο εξ αυτών στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.Επίσης, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 26χρονου καθώς  και πέντε κινητά τηλέφωνα και τα χρηματικά ποσά των (510) ευρώ  και (700) λεκ Αλβανίας, που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των εμπλεκόμενων στην υπόθεση ατόμων.

Απόφαση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 Υπεγράφη από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη η απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Περιφερειακής Ενότητας τις Κυριακές (πέραν των επτά προβλεπόμενων Κυριακών, βάσει του Ν. 4177/2013).Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπεται:
.Η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών την τελευταία Κυριακή κάθε έτους
.Η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζίτσας και Δωδώνης για όλες τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους
.Η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών, εστιατορίων, μπαρ, γαλακτοπωλείων κλπ όλες τις Κυριακές του έτους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00, σύμφωνα με τις διατάξεις τους ισχύοντος νόμου.  Στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν θίγονται τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία ρυθμίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επανεξέταση της φορολόγησης των αγροτικών ακινήτων ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
 Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανεξέταση του ζητήματος της φορολόγησης των αγροτικών ακινήτων.Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα: «Έχοντας άμεση γνώση της πραγματικότητας, θεωρούμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν της φορολόγησης όλες οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, η φορολόγησή τους να γίνει στα ίδια επίπεδα με τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα με το Φ.Α.Π.. Σε διαφορετική περίπτωση και αν ισχύσουν οι συντελεστές που έχουν προταθεί, οι  μονάδες που απαιτούν για τη λειτουργία τους μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις, όπως ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θα οδηγηθούν μαθηματικά σε κλείσιμο, με ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.Πρέπει δε να γνωρίζετε ότι πολλές από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, είναι πρόχειρες, μη ηλεκτροδοτούμενες και σε απόμακρες περιοχές. Σοβαρότατα προβλήματα θα προκύψουν και από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, πολλά εκ των οποίων είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και οι κάτοχοί τους αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις ελάχιστες δαπάνες που απαιτεί ο καθαρισμός τους.Ταυτόχρονα, η επιβολή φόρου θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη εν τη γενέσει της,  κάθε σκέψη για αξιοποίησή τους από νέους - και όχι μόνο - που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα στην Ήπειρο, που συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες νέες χώρες, (όπως και περιοχές που εντάσσονται σε αυτές), έχει και την εξής, πολύ σοβαρή παράμετρο. Μεγάλο μέρος των εκτάσεων (αγροτεμαχίων, ιδιωτικών λιβαδιών κλπ) που δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους,  (οι οποίοι τις κατέχουν με διαδοχή από την εποχή της Τουρκοκρατίας), αμφισβητούνται από τα κατά τόπους Δασαρχεία, τα οποία με βάσει διατάξεις του Ν. 998/1979 τις θεωρούν δασικές και κατά τεκμήριο ανήκουν στο Δημόσιο (χορτολίβαδα, χερσολίβαδα, κοπτολίβαδα κλπ).   Έτσι θα έχουμε το παράδοξο, από τη μια μεριά οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν τέλος ακινήτων και από την άλλη, οι ίδιες εκτάσεις να θεωρούνται κατά τεκμήριο δημόσιες δασικές και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται στα Δικαστήρια, διενέξεις, που διαρκούν χρόνια. Ήδη εξαιτίας αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι έχουν χαρακτηριστεί δασικές, με αποτέλεσμα να στερούνται των επιδοτήσεων. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Ήπειρο και σας ζητούμε να το λάβετε σοβαρά υπόψη κατά την αναμόρφωση του νομοσχεδίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσει πολλαπλές αδικίες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες».

Τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα Κ.Α.Π. ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης  Ψαθάς
 Τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από ένα  εκτεταμένο και αναλυτικό  διάλογο που έχει προηγηθεί με τους παραγωγικούς φορείς, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Ψαθάς,  στη σημερινή  ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε στα Γιάννενα η ΠΑΣΕΓΕΣ.«Η νέα Κ.Α.Π. θα πρέπει να διασφαλίζει τη γεωργία και την απασχόληση στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις μειονεκτικές περιοχές, στις οποίες εντάσσεται η Ήπειρος», υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ολοκληρωμένες προτάσεις, τόσο για τον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης.Στον τομέα των ενισχύσεων, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα στον παραγωγικό τομέα και την απασχόληση, είναι πλέον απαραίτητο να ενισχυθεί η ετεροαπασχόληση,  δίνοντας κίνητρα, αλλά και επιδοτήσεις στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις γης συμβάλλοντας σημαντικά στον πρωτογενή τομέα.Δεύτερο σημείο προβληματισμού, αποτελεί ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων.  Η πρόταση της Περιφέρειας, όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, είναι να υπολογιστούν αυτά εξ αρχής, ώστε να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την παραγωγή και τους πραγματικούς παραγωγούς, στους οποίους και θα πρέπει να καταλήγουν οι ενισχύσεις. (Στις  αλλαγές προτείνεται να υπολογιστούν τα δικαιώματα δίνοντας βάρος  σε νέα  έτη αναφοράς.Ως προς τον δεύτερο πυλώνα ( Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει η κάθε Περιφέρεια δικό της περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα,με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα τη δημιουργία επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων.  Στη κατεύθυνση αυτή στοχεύει η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω της σύστασης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης,  της οποίας κύριος σκοπός της είναι η προώθηση των ποιοτικών  γεωργικών – κτηνοτροφικών προϊόντων δια μέσω της πιστοποίησης και της σήμανσης τους.Τέλος, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, κείμενο εργασίας για τη νέα ΚΑΠ, όπου θα μπορούν να κατατίθενται απόψεις και προτάσεις.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου
 Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου  αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι των παρακάτω έργων:
.«Αποκατάσταση Ι.Μ. Στούπαινας», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ (ανάδοχος: Κ/Ξ Κ. Συγκούνας – Ε. Μπακόλας»)
.«Απομάκρυνση στραγγιδίων για την αποφόρτιση του κυττάρου του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού 133.000 ευρώ (ανάδοχος: «Ένωση Ιδιότυπος Μεταφορική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ένωσης ΙΜΕ ΕΠΕ)»)
.«Ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικής επικοινωνίας για την Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων Ηπείρου», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (ανάδοχος: NEXT COM Α.Ε. Υψηλής Τεχ/γίας Ηλ/κού Εμπορίου Συμβ. Υπηρεσιών & Συμμετοχών Α.Ε.»).
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση οδού Χρυσοβίτσας – οροπέδιο Πολιτσών» της Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.Επίσης, η Ο.Ε. εξέτασε τα αιτήματα και ενέκρινε τις διευκρινήσεις σχετικά με την προκήρυξη του Ανταγωνιστικού Διαλόγου Β’ Φάση – Στάδιο Ι : Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διάλογο του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    
                                                  
Την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες καθώς και τη συμμετοχή τους στην Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 συζήτησαν διεξοδικά στη σημερινή συνάντηση οι Περιφερειάρχες με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη  και το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση.Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι Περιφέρειες έχουν πετύχει τον ετήσιο στόχο απορροφητικότητας, σε αντίθεση με ορισμένα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός  δήλωσε:
 «Τα αποτελέσματα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες μιλούν από μόνα τους. Στα χρόνια που διαχειριζόμαστε το κομμάτι του ΕΣΠΑ που αφορά τις Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε την απορροφητικότητα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει  αυτή την επιτυχία και στο σχεδιασμό για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο να αποδώσει στις Περιφέρειες τουλάχιστον το 50% των ευρωπαϊκών πόρων για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, χρηματοδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας να μη γίνονται από τις Περιφέρειες, αλλά από τα γραφεία των Υπουργείων. Παράλληλα, το Κράτος πρέπει να μας λύσει τα χέρια αίροντας όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου».
το Γραφείο Τύπου

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2014
 Η τρόικα πιέζει για παράταση του συστήματος είσπραξης. Σε παράταση οδηγείται η είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Παρά την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα για αντικατάσταση του από τον Ενιαίο Φόρο, το «χαράτσι» θα παραμείνει και το 2014 καθώς ούτε η τρόικα διαφωνεί στη μονιμοποίηση του ούτε προβλέπεται μνημονιακά.Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το πρόγραμμα που υπεγράφη τον Ιούλιο από τον υπουργό Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στη χώρα μας να διατηρήσει το «χαράτσι» σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του νέου φόρου για τα ακίνητα δε θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία.Αυτό επιβάλλεται και από τις περιστάσεις καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπερφορολογηθούν και δε θα καταφέρουν να εξοφλήσουν και τα ποσά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει  τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ
 Οι ομάδες επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας με μεμονωμένα αεροσκάφη F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος» πλαισιώνουν και τις φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη του Όπλου Αρχάγγελο Μιχαήλ, που διαρκούν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα το F-16 «Ζευς» πέραν της Παρασκευής που ήδη έγιναν, θα πραγματοποιήσει επιδείξεις:
- Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στη Θεσσαλονίκη και
- Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας
Αντίστοιχα το T-6A «Δαίδαλος» θα πραγματοποιήσει επιδείξεις:
- Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου
- Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και επίσης
- Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας
Διευκρινίζεται ότι οι επιδείξεις, κατά περίπτωση, ενδέχεται να αλλάξουν ώρα πραγματοποίησης ή να ματαιωθούν λόγω καιρικών συνθηκών.
Στο πλαίσιο των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων:
- Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν για εμπλουτισμό των στατικών και φωτογραφικών εκθέσεων των μονάδων,
- Θα γίνουν πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικά νησιά καθώς και
- Διάφορες εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε αεροπορικές βάσεις.
Ο επίσημος εορτασμός έγινε χθες, Παρασκευή και περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Επίσης την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.Καθ” όλη τη διάρκεια του εορτασμού το Σαββατοκύριακο, οι αεροπορικές Βάσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό από 09:00 έως 17:00. Διευκρινίζεται τέλος ότι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την αεροπορική Βάση Δεκέλειας μετά τις 12:00.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία : ιδρύθηκε το 1911 και μετράει 100 χρόνια ιστορίας.Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε το 2000, δίνοντας το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.Το 1911 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς τη δημιουργία Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Έξι αξιωματικοί στάλθηκαν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν ως πιλότοι, ενώ παραγγέλθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα τύπου Farman.Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.Η πρώτη στρατιωτική πτήση έγινε στις 13 Μαΐου 1912 από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο με το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας τύπου Farman.Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Καμπέρος πέταξε με τον «Δαίδαλο», το αεροσκάφος Farman το οποίο είχε μετασκευαστεί σε υδροπλάνο, θέτωντας έτσι τις βάσεις της Ναυτικής Αεροπορίας.Τον Σεπτέμβριο ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε την πρώτη του πολεμική αεροπορική μονάδα, τον «Λόχο Αεροπόρων», με έδρα τη Λάρισα.












Δεν υπάρχουν σχόλια: