ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ



Ουδείς γαρ πάντα έστι πανόλβιος.μτφρ: κανένας δεν είναι σε όλα τυχερός ( Θέογνις ( 6ος αιών π.Χ. , Αρχαίος Έλληνας ποιητής) )

 ...ΘΕΜΑΤΑ…@...:
  

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
 Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται απαξιωμένη στα μάτια των πολιτών,ακόμα και αυτών που τη χρησιμοποίησαν για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη,δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εκείνους τους λειτουργούς της που αποδείχτηκαν ανάξιοι ή έστω απλώς ανεπαρκείς. Η βασική ευθύνη βαραίνει τις πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν τόσα χρόνια τις υποθέσεις της χώρας και οι οποίες μετέτρεψαν ένα πυλώνα της δημοκρατίας σε πυλώνα του πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν. Σημαντικές ευθύνες επίσης έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ο φακός τους ήταν στραμμένος αποκλειστικά στις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς υποβαθμίζοντας η και αγνοώντας  σκόπιμα τις θετικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  συμβάλλοντας έτσι συνειδητά στην εδραίωση της αντίληψης ότι «όλοι ίδιοι είναι».Την ίδια αντιμετώπιση επιφύλαξαν κυβερνήσεις και ΜΜΕ και για τους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας , το συνδικαλισμό,τους συνεταιρισμούς,το κοινοβούλιο.Η συστηματική απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και γενικά των συλλογικοτήτων από εκείνους ακριβώς που η αποστολή τους είναι να τους προστατεύουν και να τους  προάγουν ,οδηγεί στην υπονόμευση του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος .
ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Φορείς των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων που αξιοποιούν την κρίση για να επιβάλουν ένα αυταρχικό καθεστώς, πέρα από τους νοσταλγούς  της χούντας  και τους θαυμαστές των ναζί, είναι ο ακροδεξιός εσμός που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό από τη μια και οι νεοφιλελεύθεροι κήρυκες της ασυδοσίας των αγορών από την άλλη.Παρά τις όποιες διαφορές τους και οι μεν και οι δε άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα αμφισβητούν αλλά και καταστρατηγούν όταν βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος όπως το άρθρο 1 παρ.2 «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» και παρ.3 «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό,υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα» και το άρθρο 2 παρ.1 « Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».Στον πυρήνα της πολιτικής τους σκέψης κρύβεται η αντίληψη πως η εξουσία είναι προνόμιο των λίγων ειδικών και πως η μάζα που ονομάζεται λαός οφείλει να ακολουθεί τους μονόδρομους που εκείνοι ορίζουν κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά τους.Όμως δημοκρατία σημαίνει επιλογή. Όταν η δυνατότητα επιλογής καταργείται με την απειλή επερχόμενων καταστροφών ,καταργείται μαζί της και η δημοκρατία.
ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ;
Η δική μας κριτική στο πολιτικό μας σύστημα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι το δήθεν πλεόνασμα δημοκρατίας, όπως ονόμασαν την ασυδοσία της κυρίαρχης κάστας, τα προνόμια και την ατιμωρησία την οποία απολάμβανε με το  υπηρετικό προσωπικό της. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και η υποκατάσταση της από επαγγελματίες αντιπροσώπους που υπηρετούν  τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ισχυρών με αντάλλαγμα τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας. Δεν είναι μόνο ότι δημιουργήθηκε ένα σώμα αποξενωμένο από τα μέλη της κοινωνίας αλλά κυρίως ότι με αυτόν τον τρόπο αποξενώνονταν και τα μέλη της κοινωνίας μεταξύ τους.Οι συμμετοχικοί θεσμοί καταρρακώνονταν,η διαφθορά έβρισκε το κατάλληλο έδαφος για να βλαστήσει .Η χρεοκοπημένη δημοκρατία είναι η δική τους κάλπικη δημοκρατία.Η Ελλάδα που ηττήθηκε δεν είναι η δική μας Ελλάδα του μόχθου, του φιλότιμου, της ανθρωπιάς και του πολιτισμού .Είναι η δική τους Ελλάδα της χλιδής, της επίδειξης, της διαπλοκής και της βαρβαρότητας .Είναι η δική τους Ελλάδα που γλεντάει με δανεικά και κλοπιμαία και στέλνει το λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες της πατρίδας μας να βάλουν τη σφραγίδα τους στην πορεία του τόπου, να αναμετρηθούν με τις φοβίες τους και να νικήσουν. Η αντιπαράθεση ,εκ των πραγμάτων , δεν μπορεί παρά να έχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα ,περισσότερο από κάθε άλλη φορά αφού η μοίρα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνδεδεμένη με ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα ,αντί να αντιμετωπίζει, επιδεινώνει την κρίση,αντί να γιατρεύει, μολύνει .Δεν αρκεί να ψάξουμε να βρούμε και να αναδείξουμε τους καλύτερους και τους πιο έντιμους.Η νέα δημοτική αρχή πριν από όλα οφείλει να έχει τη διάθεση, το θάρρος και την ικανότητα να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.Οφείλει να συντονίσει το βηματισμό της με την αντίσταση εναντίον των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδηγούν στην  αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, στη βίαιη καταπάτηση συνταγματικών, δημοκρατικών, εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και που προοιωνίζονται ένα σκοτεινό μέλλον για τους νέους με ανεργία, μερική απασχόληση,μετανάστευση.Οφείλει όχι απλώς να διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και διαφάνεια τους ούτως ή άλλως περιορισμένους πόρους του δήμου, αλλά να διατηρεί ψηλά το φρόνημα των δημοτών. Να βάλει ένα τέρμα στην παθητικότητα, την αδράνεια και την απογοήτευση που φώλιασαν  στην ψυχή και το νου τους ,στα πέτρινα χρόνια της κλεπτοκρατίας και της γραφειοκρατίας.Αλλά για να μη μείνουν όλα αυτά στα χαρτιά ενός δημοτικού προγράμματος, πρέπει επιτέλους αυτή τη φορά να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση  όχι μόνο για το ΤΙ θα κάνουμε,όπου θεωρητικά υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά κυρίως για το ΠΩΣ  θα το κάνουμε. Αν περιοριστούμε στο να επενδύσουμε τις ελπίδες μας σε πρόσωπα, ακόμα κι αν πρόκειται για τα πιο ικανά,πολύ φοβούμαστε ότι μια νέα ματαίωση τους θα διαδεχτεί τις προηγούμενες.Είναι φανερό ότι τα πράγματα στο δήμο μας δεν πάνε καλά. Αναζητώντας τις αιτίες θα βρεθούμε μπροστά σε μια διαχρονική σταθερά που δεν είναι άλλη από την περιορισμένη ,αν εξαιρέσουμε την  εκλογική διαδικασία, συμμετοχή των δημοτών. Συμμετοχή η οποία στην πράξη δεν ενθαρρύνεται  από εκείνους που έχουν θεσμικό ρόλο ,είτε γιατί τους είναι ανεπιθύμητη ,είτε γιατί δεν κατανοούν τη τεράστια σημασία της ιδιαίτερα για την περιοχή μας που ένα μεγάλο τμήμα της φθίνει με γοργούς ρυθμούς και ο λόγος δεν είναι μόνο η κρίση αλλά και η απουσία ενός παραγωγικού σχεδίου που πρέπει να εφεύρουμε.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Με την παρούσα διακήρυξη η Οργάνωση Μελών  ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών περιγράφει τα χαρακτηριστικά και το πλαίσιο λειτουργίας μιας δημοτικής παράταξης την οποία θα στηρίξει. Δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εργασίας των πολιτών που θα τη συγκροτήσουν Και όταν λέμε θα στηρίξει εννοούμε αυτό ακριβώς. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.  Ούτε πρόκειται να την ποδηγετήσει ούτε να αμφισβητήσει την αυτονομία της. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε βασικές καταστατικές αρχές του κόμματός μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ  λοιπόν ,στη βάση των αρχών της παρούσας διακήρυξης, όλους τους δημότες του Δήμου Φιλιατών, να συμπορευθούν μαζί μας .Να ενώσουμε όλοι μαζί τις ιδέες, τις φωνές και τις προσπάθειες μας στη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής και αντιμνημονιακής δημοτικής παράταξης που:
-θα παλεύει ενάντια στα μνημόνια και τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που σπρώχνουν  ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας στην εξαθλίωση και την απόγνωση.                                                                                             
--θα μεριμνά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και για την ανάπτυξη του δήμου μας με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο πολιτισμό.
-θα έχει ως στρατηγικό της στόχο την συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων μέσω Δημοτικών Συνελεύσεων, την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού και τον κοινωνικό  έλεγχο του Δήμου και των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
-θα αντιμάχεται τον Καλλικρατικό τρόπο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης που την στραγγαλίζει  οικονομικά και αποξενώνει τους δημότες από τον ίδιο τους τον δήμο.
-θα συμπαραστέκεται στους συμπολίτες μας που εξαιτίας των μνημονίων έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και ανασφάλειας, μέσω ανάπτυξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
-θα εγγυάται τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου,την εξυγίανσή του και την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων που διχάζουν την τοπική κοινωνία και καθιστούν τους δημότες υποχείρια  τοπικών παραγόντων.
Είναι προφανές ότι το κάλεσμα αυτό ΔΕΝ απευθύνεται  σε όσους υποστήριξαν τα μνημόνια της καταστροφής με τις πράξεις τους και τη συμμετοχή τους σε κομματικούς σχηματισμούς από θέση ευθύνης και ΔΕΝ απευθύνεται σε όσους διακατέχονται από αντιδημοκρατικές και φασιστικές ιδέες και πεποιθήσεις.
- Από όλους τους υπόλοιπους δεν περισσεύει κανείς !
- Μαζί τους θα δώσουμε τη μάχη για το δήμο που μας αξίζει !

Παράνομο «οπλοστάσιο» διατηρούσε 61χρονος ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα 
 Ο 61χρονος συνελήφθη ενώ κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 7 πιστόλια, 5 περίστροφα,  2 πολεμικά τυφέκια, 2 κυνηγετικά όπλα και 1.421 φυσίγγια .
Συνελήφθη την 07-11-2013 το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 61χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία.Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα έναν 60χρονο ημεδαπό, κατηγορούμενο για παράβαση της νομοθεσίας «περί όπλων», ο οποίος και συνελήφθη.Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων αλλά και του ειδικότερου σχεδιασμού για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες το απόγευμα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, έναν 61χρονο ημεδαπό, γιατί στην κατοχή του και σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•τρία (3) πιστόλια, διαφόρων τύπων (μάρκας Ρ-38, beretta και bersa)
•δύο (2) περίστροφα, διαμετρήματος 7,65 mm και 0,22 ιντσών
•δύο (2) γεμιστήρες πιστολιού των 9 mm
•εκατόν εξήντα έξι (166) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
•ένα (1) ξύλινο κοντάκι τυφεκίου
•τρεις (3) κενοί κάλυκες
•ένα (1) εγχειρίδιο λειτουργίας πιστολιού μάρκας zoraki
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και συνελήφθη και ένας 60χρονος ημεδαπός, ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ. Φορτηγό, διότι στην κατοχή του βρέθηκε ένα μαχαίρι, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του στην υπόθεση και οι διασυνδέσεις του με τον 61χρονο.
Στη συνέχεια, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 61χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
•τρία (3) πιστόλια, διαφόρων τύπων (μάρκας beretta, bersa και zoraki)
•ένα (1) πιστόλι, ιταλικής προέλευσης
•τρία (3) περίστροφα, μάρκας Smith and Wesson
•δύο (2) κυνηγετικά όπλα
•δύο (2) πολεμικά τυφέκια, μάρκας breda και εργοστασίου κατασκευής fabrique nationale herstal, αντίστοιχα
•τέσσερις (4) διόπτρες σκόπευσης όπλων
•μία (1) κάννη και ένα (1) βυκίο περιστρόφου
•τρεις (3) ξύλινες λαβές όπλων
•δέκα (10) γεμιστήρες πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων
•τρεις (3) προωθητικές αμπούλες αεροβόλου όπλου
•πέντε (5) μαχαίρια
•ένα (1) τσεκούρι
•ένα (1) ξύλινο κοντάκι κυνηγετικού όπλου
•εννιακόσια δέκα τέσσερα (914) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων
•τριακόσια σαράντα ένα (341) κυνηγετικά φυσίγγια
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθη ένας διακινητής ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του έναν μη νόμιμο μετανάστη
Συνελήφθη, την 07-11-2013 το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς  της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 58χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά ενός μη νόμιμου  μετανάστη. Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 58χρονος, διαπιστώθηκε ότι  μετέφερε με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναν 48χρονο υπήκοο Αλβανίας, παράνομο μετανάστη, έναντι χρηματικής αμοιβής.Κατασχέθηκαν:
•Ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
•Δύο (2) κινητά τηλέφωνα
•Τα χρηματικά ποσά των (240) ευρώ και (11.200) λεκ Αλβανίας
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΥΦΕΚΙΑ
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ 08-11-2013 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙ.ΑΣ. ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΓΕΝΟΜΕΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ,ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ Ι.Χ.Ε. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ, ΒΑΡΥΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ:
  ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΥΦΕΚΙΑ ΤΥΠΟΥ KALASNIKOV, ΜΕ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ
ΓΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΜΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ (57) ΦΥΣΙΓΓΙΑ.
• ΈΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΥΠΟΥ ZASTAVA ΜΕ ΣΤΙΓΑΣΤΗΡΑ, ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ 7,65
MM  ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ ΜΕ ΔΕΚΑ (10) ΦΥΣΙΓΓΙΑ.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 Με απόλυτη επιτυχία και υψηλή επισκεψιμότητα ολοκληρώθηκε η 1η Φάση του Πολυθεματικού Φεστιβάλ για την προώθηση και την προβολή του τομέα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορευματοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Tempting Streets».Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στις 5/11/2013 στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Κτίριο τερματικού σταθμού επιβατών) με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών.Στο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβανόταν Έκθεση παρουσίασης τοπικών αγροτικών προϊόντων, μουσικο – χορευτικά δρώμενα και έκθεση τοπικής γαστρονομίας.
Θωμάς Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «ΕΝΩΣΗ αγροτών»
Ιωάννινα 7/11/2013
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Γ.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - «ΕΝΩΣΗ αγροτών»
«ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ 2014-2020».
 Η περίοδος της νέας ΚΑΠ 2014-2020 είναι μία νέα πρόκληση και ευκαιρία για την περιοχή της Ηπείρου να αναπτύξει περισσότερο τον αγροτικό της τομέα και να συμβάλλει έτσι στο μερίδιο που της αναλογεί στο ξεπέρασμα της κρίσης της χώρας.Οι νέες προκλήσεις αφορούν, τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο σκέλος της ΚΑΠ, δηλαδή τις οργανώσεις των αγορών και την αγροτική ανάπτυξη. Η Κοινή Οργάνωση των Αγορών που είναι το πρώτο σκέλος έχει μεγάλη σημασία γιατί η περιοχή μας παράγει όλα τα είδη των αγροτικών προϊόντων κυρίως ζωικής παραγωγής που χρειάζονται την επαρκή στήριξη, ειδικά μέσα στις συνθήκες κρίσης των γεωργικών αγορών σήμερα.Στο δεύτερο σκέλος, που είναι η αγροτική ανάπτυξη, τα μέτρα και οι προτεραιότητες του κανονισμού καλύπτουν τις δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα της περιοχής μας.Η Κοινή Οργάνωση των Αγορών πρέπει να βελτιωθεί σε πολλά σημεία. Ως βασική βελτίωση προτείνεται η ενιαία ενίσχυση να καταβάλλεται και σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται, που είναι η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία, παρά το γεγονός ότι οι τομείς αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από την κρίση των αγορών ειδικότερα την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών, την πτώση της ζήτησης και τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές, ενώ πολλές μονάδες λειτουργούν σε μειονεκτικές περιοχές όπως είναι η Ήπειρος. Πρόσθετα προβλήματα δημιουργούν η στενότητα χρηματοδότησης, η αδυναμία εξόφλησης των χρεών και η κυριαρχία των σουπερ μάρκετς στη λιανική πώληση.  Οι τομείς αυτοί δεν διαθέτουν εκτάσεις εκτός από τις εκμεταλλεύσεις των συστημάτων ελεύθερης βοσκής και βιολογικής παραγωγής.  Γι΄αυτό πρέπει να ενισχυθούν με γνώμονα  την απώλεια εισοδήματος, όχι στη βάση της επιλέξιμης έκτασης, αλλά των φυσικών μονάδων παραγωγής και της αξίας της παραγωγής. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και η κύρια δραστηριότητά του στην πρωτογενή παραγωγή. Η ένταξη των παραπάνω κλάδων στην ενιαία ενίσχυση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των αντίστοιχων ενισχύσεων των δικαιούχων κλάδων σήμερα. Ειδικότερα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη οι δυσκολίες και το υπέρμετρο κόστος της λειτουργίας των μονάδων αυτών σε ορεινές – προβληματικές περιοχές και ότι δεν δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση.     

Την ανάγκη ενίσχυσης των τομέων της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας απέδειξε η ένταξή τους στην κρατική ενίσχυση de minimis που σημαίνει ότι η κρίση τους εξομοίωσε με τους τομείς που θεωρούνται ευάλωτοι και ενισχύονται. Η επίσημη άποψη των ευρωπαϊκών οργάνων της ΚΑΠ ότι οι τομείς αυτοί είναι βιομηχανικής μορφής και δεν χρειάζονται ενίσχυση έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής στη βάση των νέων μέτρων και προτεραιοτήτων του κανονισμού. Όλα τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία στις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, ιδίως χωρίς καθυστερήσεις των αξιολογήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης και των χρηματοδοτήσεων για τις επιδοτήσεις των δικαιούχων, πάντα με σωστό σχεδιασμό, με υπέρβαση των παλαιότερων δυσκολιών και προβλημάτων που προκάλεσαν απώλεια ευκαιριών επενδύσεων. Σημασία έχει η αξιοποίηση των  πλεονεκτημάτων και των φυσικών πόρων της περιοχής, η οργάνωση της παραγωγής και η βελτίωση της δράσης των συνεταιρισμών για τη διάσωση της οικογενειακής γεωργίας. Θα πρέπει το βάρος του προγραμματισμού να δοθεί στις περιφέρειες που διαθέτουν την πραγματική γνώση των συνθηκών της περιοχής και έχουν αποκτήσει μακροχρόνια σχετική εμπειρία. Τα μέτρα που πρέπει να αναπτυχθούν και κυρίως ενδιαφέρουν την περιοχή μας είναι:
.Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων του άρθρου 17.
.Στην περιοχή μας έχουν αναπτυχθεί σήματα ποιότητας σε όλο το φάσμα των προϊόντων, κυρίως ζωικής παραγωγής με επίσημες πιστοποιήσεις του ΟΠΕΓΕΠ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ονομασία ΠΟΠ, η διεύρυνση των εναλλακτικών συστημάτων εκτροφής, που είναι η ελεύθερη βοσκή, οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής και επεξεργασίας, οι ετικέτες «ορεινό προϊόν».Η περιοχή μας πρωταγωνιστεί στην ποιοτική γεωργία, κυρίως των κτηνοτροφικών προϊόντων διότι συγκεντρώνει πολλούς σχετικού ευνοϊκούς παράγοντες, που είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, τα ξεχωριστά οικοσυστήματα, οι ειδικές φυλές ζώων, η φυσική χλωρίδα, η παράδοση στην τεχνολογία και στις γεωργικές πρακτικές της περιοχής.Χρειάζεται διεύρυνση των σημάτων, καλλίτερη αξιοποίηση, προβολή και προώθησή των σχετικών ποιοτικών προϊόντων με μεθόδους και διαδικασίες που να διασφαλίζουν στον παραγωγό την εμπορική αξία που δικαιούται. Προσοχή επίσης απαιτείται αναφορικά με την νέα ΚΑΠ για τις ετικέτες «ορεινό προϊόν» διότι δεν πρέπει να απειλείται η εθνική νομοθεσία για τις ετικέτες των ορεινών προϊόντων που έχει καθιερωθεί ιστορικά, δηλαδή με κανόνες που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν στις ελληνικές συνθήκες, δηλαδή η υποχρέωση παραγωγής του μεγαλύτερου μέρους των ζωοτροφών στην ίδια ορεινή περιοχή. Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει σχετικό διάβημα στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά όργανα πολιτικής και στην ευρωπαϊκή οργάνωση επαγγελματικής στήριξης των αγροτών ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ. Η περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε θεσμικό επίπεδο για την διασφάλιση των σημάτων «ορεινών» γεωργικών προϊόντων της περιοχής.Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί η βιολογική γεωργία στη φυτική και ζωική παραγωγή και χρειάζεται να προωθηθεί ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του άρθρου 30 του νέου κανονισμού αγροτικής ανάπτυξης.Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού του άρθρου 18.Η αγροτική ανάπτυξη της περιοχής θα επικεντρωθεί κυρίως στην αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου αυτού που αφορά τις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση και εμπορία. Επειδή η περιοχή μας είναι κυρίως κτηνοτροφική οι επενδύσεις θα αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό εκμεταλλεύσεις ζωικής παραγωγής. Οι κατευθύνσεις των επενδύσεων αυτών συνοψίζονται ως εξής:
.Κυρίως εκσυγχρονισμούς και με φειδώ και μελέτη νέες ιδρύσεις ή επεκτάσεις συμβατικών μονάδων.
Περιθώρια υπάρχουν για επενδύσεις στην ποιοτική γεωργία, κυρίως στην κτηνοτροφία, με μετατροπές συμβατικών εκμεταλλεύσεων, νέες ιδρύσεις ή επεκτάσεις σε εκείνες που προβλέπουν τα κοινοτικά ποιοτικά πρότυπα ποιότητας και ευζωίας όλων των κατηγοριών ζωικού κεφαλαίου, που είναι η ελεύθερη βοσκή, η βιολογική παραγωγή και γενικότερα οι εκτροφές με φυσικούς τρόπους παραγωγής.
.Η βελτίωση των βοσκοτόπων και των υποδομών τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ποιοτική κτηνοτροφία και την εφαρμογή των εκτατικών συστημάτων παραγωγής.
Περιθώρια υπάρχουν για επενδύσεις σε εκσυγχρονισμούς υποδομών επεξεργασίας – εμπορίας των .κτηνοτροφικών προϊόντων και παραγωγή νέων προϊόντων.   
Οι επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχείριση των ζωικών αποβλήτων και την αξιοποίηση τους για παραγωγή ενέργειας και οργανικών λιπασμάτων, οι επενδύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και οι μετεγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων για περιβαλλοντικούς λόγους είναι μεγάλης προτεραιότητας για την περιοχή μας.  
Ορεινές – μειονεκτικές περιοχές του άρθρου 32.
Η περιοχή μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινή – προβληματική, γι’αυτό πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο κανονισμός για ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.
Διαχείριση κινδύνου άρθρο 37.
Οι κρίσεις της αγοράς των προϊόντων κυρίως ζωικής παραγωγής, οι διατροφικές κρίσεις και οι ασθένειες ζώων με τη μορφή επιδημίας έχουν αποδειχθεί διαλυτικές των αγορών και καταστροφικές για το εισόδημα των παραγωγών. Τα εργαλεία που προβλέπει ο κανονισμός για αποζημιώσεις αναπλήρωσης εισοδήματος σε περιόδους κρίσεων είναι μεγάλης σημασίας για την περιοχή μας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.   
Ανάλογης σημασίας είναι επίσης η αυτασφάλιση για φυσικές καταστροφές και κρίσεις που προβλέπει το άρθρο 37 και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.  
Συνεταιριστική  δραστηριότητα
Στην περιοχή της Ηπείρου έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα με μεγάλο φάσμα αποτελεσματικών δράσεων στήριξης των παραγωγών στα εφόδια, στην εμπορία και στην προσφορά υπηρεσιών. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ που αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής ολοκληρωμένης παρέμβασης σε όλο το φάσμα στήριξης των εκμεταλλεύσεων, με λειτουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών, πατρογονικών, λειτουργία πτηνοσφαγείου και εμπορικού δικτύου σε εθνική κλίμακα.  Άλλα παραδείγματα είναι το εργοστάσιο γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ που μεταβλήθηκε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και σήμερα σχεδιάζεται στη βάση του μεριδίου μετοχών 25% της Ένωσης Ιωαννίνων να δημιουργηθεί μία δομή καθετοποίησης με άξονα τη συμβολαιακή γεωργία με φορείς ομάδες παραγωγών.  
Προγραμματίζονται επενδύσεις των συνεταιρισμών στη μεταποίηση – εμπορία σύμφωνα με το άρθρο 18, ώστε με την ορθή αξιοποίηση της παραγωγής των μελών στη αλυσίδα τροφίμων ο παραγωγός να απολαμβάνει μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής αξίας. Ειδικότερα σχεδιάζεται η λειτουργία ομάδων παραγωγών που θα δραστηριοποιηθούν στην από κοινού διαπραγμάτευση των τιμών κρέατος στη βάση συμβολαίων καθώς και των τιμών γάλακτος. Επίσης σχεδιάζεται η λειτουργία μονάδων τυποποίησης κρέατος και ψυκτικών χώρων για την από κοινού διακίνηση του κρέατος.  
Επίσης στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής προγραμματίζεται υποδομή διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων με εγκαταστάσεις αδρανοποίησης αποβλήτων, αξιοποίησή τους για παραγωγή ενέργειας και λιπασμάτων. 
Ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών προϊόντων.
Τελευταία οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ διαπιστώνουμε μία τάση από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων εμπορικής πολιτικής να επιτραπούν οι νοθεύσεις ονομασίας των γνήσιων ελληνικών προϊόντων με πλάγιους τρόπους. Για παράδειγμα στην ετικέτα προέλευσης να μπορεί να αναγράφεται ως ελληνική ονομασία για τα προϊόντα που ενώ έχουν παραχθεί εκτός Ελλάδας έχουν υποστεί επεξεργασία στην Ελλάδα. Προτείνουμε να ισχύουν οι αγορανομικές διατάξεις και ο νέος κανονισμός για τις ετικέτες να προβλέπει ότι ελληνικό προϊόν είναι εκείνο που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, όχι εκείνο που η τελευταία επεξεργασία του έχει γίνει στην Ελλάδα. Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει σχετικό διάβημα στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά όργανα πολιτικής και στην ευρωπαϊκή οργάνωση επαγγελματικής στήριξης των αγροτών ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ.
Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης του άρθρου 15.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης, πληροφόρησης, επίδειξης μεθόδων παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις, επισκέψεων παραγωγών σε σύγχρονες μονάδες είναι μεγάλης σημασίας για την παραγωγή, μεταφορά της έρευνας στην πράξη.
Γενικές δράσεις.
Αφορούν ρυθμίσεις δανείων, φορολογία, δημοτικά τέλη, αγροτικά αυθαίρετα 
Ως προς τη ρύθμιση των δανείων επιμένουμε να υπογραφεί άμεσα η απόφαση που να καλύπτει τα δάνεια της γρίπης των πτηνών όπως έγινε με τα άτοκα δάνεια για όλη την κτηνοτροφία το 2007, δηλαδή την παράταση της προθεσμίας λήξης τους. 
Επίσης ζητούμε μόνιμη ρύθμιση των χρεών με την αναστολή παραπομπής των ληξιπρόθεσμων δανείων στα δημόσια ταμεία, χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, αποτελεσματική ρύθμιση όλων των δανείων σε περίοδο διάρκειας 20 ετών και με επαρκή περίοδο χάριτος και χαμηλό επιτόκιο.
Για τα δημοτικά τέλη στις κτηνοτροφικές μονάδες ζητούμε την κατάργησή τους και γενικότερα κοινών κανόνων  σε όλη τη χώρα.
Ως προς το κόστος ενέργειας επισημαίνουμε ότι η επιστροφή  είναι χαμηλή και ζητούμε Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου  και για την πτηνοτροφία, επιστροφή φόρου για το υγραέριο και αντιμετώπιση της αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΗ και του κόστους υγρών καυσίμων.
Η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων των κτηνοπτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει αντιμετωπισθεί ορθά με τον νέο νόμο των αυθαιρέτων, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους και των μακροχρόνιων διαδικασιών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.  Προτείνουμε σε περίπτωση που καθυστερεί έκκριση ή απάντηση από υπηρεσία σε σχετικό αίτημα ή δικαιολογητικό να θεωρείται αυτόματα ως θετική απάντηση ή έγκριση. Αναφορικά με το φόρο εισοδήματος προτείνουμε συντελεστή 6% αντί 13% και απαλλαγή των κοτετσιών, βοηθητικών χώρων και αγροτεμαχίων και οικοπέδων από τον ΦΑΠ. Ένας τέτοιος φόρος θα οδηγήσει σε αφανισμό των εκμεταλλεύσεων διότι θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής και  τους παραγωγούς να γκρεμίσουν τα κτίσματα.Όλα τα βάρη αυτά, τέλη, υπερφορολόγηση, αυξημένα επιτόκια, μεγάλο κόστος ενέργειας μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και αναιρεί τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: