ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Ο πάτερ Θωμάς : Ενας Φιλιατιώτης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο



Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει .μτφρ : όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς. ( Σόλων )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:


Ο πάτερ Θωμάς : Ενας Φιλιατιώτης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο
ΙΕΡΕΑΣ,ΠΥΓΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο ιερέας που στηρίζει οικογένειες με την βοήθεια επωνύμων.


















 Ο πάτερ Θωμάς, έχει δώσει φτερά στην πετρόχτιστη ενορία του Αγίου Ανδρέα, στη Λαμπρινή και το Γαλάτσι. Με καταγωγή από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, ο ιερέας έγινε ευρύτερα γνωστός στην Αθήνα για το φιλανθρωπικό του έργο και την καμπάνια που ξεκίνησε για τον καρκίνο του μαστού με εξετάσεις και μηχανοκίνητο εξοπλισμό που εγκαινίασε η τραγουδίστρια Έλη Κοκκίνου.Eξάλλου ο πάτερ έχει ιδιαίτερες συμπάθειες και στην παραλιακή αφού υπήρξε και ένας ακαταμάχητος πυγμάχος.Ο πάτερ Θωμάς είναι ένα ιερέας διαφορετικός απο τους άλλους....υπήρξε αθλητής του kick boxing,αλλά αποφάσισε να στραφεί στο Θεό και να γίνει ιερέας αφήνωντας πίσω του τα ring.Τα τελευταία χρόνια,ο άνθρωπος αυτός πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει τρόφιμα και οικονομική βοήθεια για τους φτωχούς της ενορείας του,από κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στο  «Αγιορείτικο Βήμα».
- Πάτερ Θωμά πότε ξεκινήσατε την δράση σας αυτή;
 «Ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια,περίπου 8-9 χρόνια και αποφάσισα να στραφώ στου ανθρώπους ης νύχτας γιατί οι περισσόεροι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων είναι φίλοι και συναθλητές μου από την εποχή που έκανα Kick Boxing.Εφόσον λοιπόν με γνωρίζουν,με βοηθούν πάντα όσο μπορούν.».
- Πως πήρατε την πρωτοβουλία αυτή;
«Έβλεπα κάθε μέρα ότι γύρω μου υπήρχε μεγάλη φτώχεια,ο κόσμος περνούσε πολύ δύσκολα,πολλοί δεν είχαν καν φαγητό να ταϊσουν τα παιδιά τους!Αποφάσισα λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος να δωθεί μια λύση είναι να προσεγγίσω τους επιχειρηματίες και τους καλλιτέχνες.»
- Ποια γνωστά ονόματα ήταν δίπλα σας να στηρίξουν την προσπάθειά σας και το φιλανθρωπικό σας έργο;
- «Με έχουν στηρίξει πολύ μεγάλα ονόματα,όπως ο Βασίλης Καρράς,ο Νίκος Μακρόπουλος,ο Γιώργος Σαμπάνης,ο Νίκος Οικονομόπουλος,η Άννα Βίσση,η Αγγελική Ηλιάδη,ο Νίκος Καρβέλας,η Έλενα Παπαρίζου.Είναι και άλλοι πολλοί όμως που με έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν μέχρι και τώρα που η κρίση έχει χτυπήσει και εκείνους,αφού πλέον δουλεύουν μόνο 2-3 μέρες την εβδομάδα και συνεπώς τα έσοδα είναι μειωμένα.»
- Τι έχετε κάνει με τη βοήθεια που σας έχουν προσφέρει όλοιαυτοί οι καλλιτέχνες;
«Με τη βοήθειά τους προσφέρουμε καθημερινά φαγητό άρστης ποιότητας σε 147 οικογένειες,επίσης κάνουμε φροντηστήριο σε παιδιά δημοτικού,γυμνασίου,λυκείου και πολλά ακόμη πράγματα.»

Α  Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω  Σ Η   -  Δήμος Φιλιατών
 Ο Δήμος Φιλιατών ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι λόγω τεχνικών εργασιών αναβάθμισης των τηλεοπτικών σημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο , είναι πιθανή , η προβληματική λήψη σήματος τις επόμενες 10 μέρες.Οι εργασίες πραγματοποιούνται σταδιακά σε όλους τους αναμεταδότες.Μετά το πέρας των τεχνικών αλλαγών ενδέχεται κάποιοι δέκτες να χρειαστούν νέο συντονισμό των συχνοτήτων.
Αντιδήμαρχος Φιλιατών
ΒΛΑΧΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. : Θετικά αποτελέσματα με άνοδο 12% στις εξαγωγές του 9μηνου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Με τη φέτα να αποτελεί τη «δύναμη πυρός», η εταιρεία πέτυχε σταθερή, σε κάθε τρίμηνο, άνοδο αποτελεσμάτων στις εξαγωγές της - η απόδοση κατά το τελευταίο 6μηνο είναι σταθερή και στην εγχώρια αγορά, παρουσιάζοντας τα πρώτα δείγματα ενθαρρυντικής ανάκαμψης μετά από 3 χρόνια. Σημαντική άνοδο κατά 12% στις εξαγωγές εμφανίζει η ΔΩΔΩΝΗ στη διάρκεια του 9μήνου 2013 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος),σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνει την σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και τη θέση της μεταξύ των μεγαλύτερων Ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη ΔΩΔΩΝΗ είναι τα αποτελέσματα και στις εγχώριες πωλήσεις οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί, για πρώτη φορά, μετά από τις χαμηλές αποδόσεις των τελευταίων 3 χρόνων, ως συνέπεια της αποτελεσματικής στρατηγικής και της επένδυσης της εταιρείας στη συνεργασία της με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, τους συνεργάτες και κυρίως τους πελάτες της.Το διευρυμένο προϊόντικο χαρτοφυλάκιο της ΔΩΔΩΝΗ περιλαμβάνει 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με 80 ξεχωριστά προϊόντα που διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα και γεύση.Η ΔΩΔΩΝΗ, μέσα από τη διεθνή εξαγωγική της παρουσία σε 35 χώρες, προωθεί δυναμικά τα ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ συνεχώς ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.Η δυναμική ανάπτυξη, ο πολύπλευρος στρατηγικός σχεδιασμός και η ανανέωση της εικόνας για τη ΔΩΔΩΝΗ συνδέεται και με την αλλαγή της ιδιοκτησίας της εταιρείας, καθώς τον Νοέμβριο συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος  όπου πλέον τη πλειοψηφία κατέχει η διεθνής επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives.Αξιοσημείωτες είναι και οι ενέργειες προβολής της ελληνικής παραγωγής μέσα από τις πρωτοβουλίες της ΔΩΔΩΝΗ στο εξωτερικό, καθώς, κατά το πρόσφατο διάστημα η εταιρεία συμμετείχε στη διεθνή έκθεση κύρους «Anuga 2013», στην Κολωνία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση για τον κλάδο τροφίμων και ποτών,  παγκοσμίως. Η δυναμική παρουσία της ΔΩΔΩΝΗ στην έκθεση απέσπασε τα θετικά σχόλια των επισκεπτών  και των αγοραστών καθώς η εταιρεία προέβαλλε, με τον καλύτερο τρόπο,  την περιοχή της Ηπείρου και την ποιότητα και ξεχωριστή γεύση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών της προϊόντων, αναδεικνύοντας, παράλληλα,  τις προσπάθειες της Ελλάδας για καινοτομία στον κλάδο.
Γιάννης Κεΐσογλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

Από το 1912 εγκληματούσαν οι αλβανοτσάμηδες στην Θεσπρωτία…! 
 Απόδειξη η επιστολή επωνύμων Ηπειρωτών της Αθήνας στις 11-07-1912
Εις τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι κατατεθειμένη η από 11-07-1912 αναφορά επωνύμων Ηπειρωτών της Αθήνας, οι οποίοι παραθέτουν συγκεκριμένα περιστατικά από τα οποία αποδεικνύεται η, διαχρονικά, βάναυση συμπεριφορά των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας έναντι των Ελλήνων συμπατριωτών τους.Η αναφορά αυτή είναι...καταχωρημένη και στο βιβλίο του Ι. Καραβίτη «Ο Βαλκανοτουρκικός πόλεμος» εκδόσεις Πετσίβα.Η – δακτυλογραφημένη – αναφορά φέρει ως ήδη ανεφέρθη, ημερομηνία συντάξεως 11 Ιουλίου 1912 και επ’ αυτής υφίσταται ιδιόχειρη σημείωση υπηρεσιακού παράγοντος, με ημερομηνία 27 -7 -1912.
«Να λάβη γνώσιν η Α.Ε. ο κ. Υπουργός».
Οι επώνυμοι Ηπειρώτες των Αθηνών περιγράφουν εις αυτήν την καταδυνάστευσιν την οποίαν υφίστανται οι Ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχής Φιλιατών και Παραμυθιάς από τους Τσάμηδες.
Καλείται δε το Υπουργείον να λάβη τα προσήκοντα μέτρα προστασίας του Ελληνικού πληθυσμού.
Αντώνης Ν. Βενέτης,Επίτιμος Δικηγόρος,Μοναστηράκι Δωρίδος
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της από 11-07-1912 αναφοράς:
ΦΙΛΙΑΤΕΣ 1913
Αναφορά Ηπειρωτών δια το τρομοκρατούμενον Τμήμα της Ηπείρου Παραμυθίας και Φιλιατών.
Εν Αθήναις τη 11 Ιουλίου 1912 Προς την Σεβαστήν Επιτροπήν επί των ευαγών σκοπών.Είναι ήδη γνωστή η έκτροπος κατάστασις, ήτις από τίνος εδημιουργήθη εις τα πέριξ της Παραμυθίας και Φιλιατών χωρία Πλακωτή, Οσδίνα, Βλαχώρι, Κούτσι, Γλούστα και λοιπά εκ των περί αυτά κατοικούντων Τουρκαλβανών, ων η απόφασις είναι πλήρης εξόντωσις του χριστιανικού στοιχείου.Ούτω προ ημερών Αλβανοί εδρεύοντες έξω του χωρίου Κούτσι, εφόνευσαν τέσσαρας χωρικούς και μίαν γυναίκα και απειλούσι την εξόντωσιν όλων.Εις τας 30 παρελθόντος μηνός ενεδρεύοντες έξω του χωρίου Πλακωτή, εφόνευσαν τρεις άνδρας και μίαν γυναίκα.Προ ημερών, εισβάλοντες εις το χωρίον Γλούστα, ητίμασαν δύο κοράσια και εφόνευσαν ένα χωρικόν.Παρά το χωρίον Κεραμίτσα ενεδρεύοντες, ελήστευσαν και απεγύμνωσαν γυναίκας, ατιμώσαντες συγχρόνως αυτάς.Παρά το χωρίον Δράγανη ενεδρεύοντες, εφόνευσαν δύο άνδρας.Παρά το Ελευθεροχώρι εφόνευσαν πέντε άνδρας.Παρά το χωρίον Γολά, συλλάβοντες εν κοράσιον, το απήγαγον και το ετούρκευσαν, ξυλοκόπησαντες τους χωρικούς.Παρά το χωρίον Οσδίνα, ενεδρεύοντες εφόνευσαν μίαν γυναίκα και δύο άνδρας και τους έρριψαν υπό τα όμματα των χωρικών εις τον ποταμόν Καλαμάν, οπόθεν οι χωρικοί ανασύραντες τα πτώματα έθαψαν αυτά.Παρά το χωρίον Γκρίμποβον επιτεθέντες εναντίον γυναικών με ασέλγους σκοπούς εφόνευσαν δύο εξ αυτών αντισταθευσας.Παρά το Μοναστήριον Μίχλας, ευρισκόμενον εν μέσω των χωρίων Οσδίνας και Βλαχώρι υπάρχει ύδωρ εξ ου υδρεύοντο τα χωρία και η Μονή το ύδωρ τούτο διέκοψαν οι Αλβανοτσάμηδες απειλούντες και πυρπόλυσιν της Μονής. Ένεκα δε της παντελούς ελλείψεως ύδατος, τα χωρία ευρίσκονται εις απόγνωσιν.Εν γένει τα διαπραττόμενα όργια υπερβαίνουσι πάσαν περιγραφήν και απαρίθμησιν, τελούμενα μετά πρωτοφανούς αγριότητος.Προ τοιαύτης δημιουργηθείσης καταστάσεως, απευθύνομεν προς την Σ.Επιτροπήν την παρούσαν συνοπτικήν έκθεσιν, παρακαλούντες όπως μελετήσασα σοβαρώς ταύτην, λάβη μέτρα σωτηρίας ή τουλάχιστον βελτιώσεως της θέσεως του χριστιανικού στοιχείου.Πεποιθότες, ότι η παρούσα θέλει χρησιμεύση τη Σ. Επιτροπή ως ένδειξις προς σύντονον και δραστήριαν προσοχήν εις το καταδυναστευόμενον τούτο τμήμα της Ηπείρου.
Υποσημειούμεθα ευλαβώς Ευπιθέστατοι Ηπειρώται
Ζήκος Ρώσης, Χρ. Μπότσαρης, Περικλής Καραπάνος, Αριστ. Μπαλάνος, Γεώργ. Σαγάρης, Νικόλαος Μπίτζιος, Κων/νος Ζήκος και Χαράλαμπος Βασιλείου .

ΕΛ.ΑΣ. ΗΠΕΙΡΟΥ - NEWS
 Περί ναρκωτικών στην Άρτα
Την 15-10-2013 ,12.15 στην Άρτα, συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του και σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (50,86) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, (150) σπόροι ίδιας ναρκωτικής ουσίας και (9) δενδρύλλια κάνναβης. Προανακρίσεως επιλήφθηκε το Τ.Α. Άρτας.
Περί αλλοδαπών στο Ασπροκκλήσι Φιλιατών
Την 15-10-2013 ,17.30 στο Ασπροκκλήσι Φιλιατών, συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί με Ι.Χ.Ε. αυτ-το, ιδιοκτησίας αλλοδαπού, υπηκόου Βουλγαρίας, μετέφερε στο εσωτερικό της Χώρας, έναντι αμοιβής, (4) αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, στερούμενοι νομίμων εγγράφων εισόδου και παραμονής στη Χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Σύλληψη διωκόμενης στο Κανάλι
Την 15-10-2013 ,09.00 στο Κανάλι Πρέβεζας, συνελήφθη 68χρονη ημεδαπή, γιατί σε βάρος της εκκρεμούσαν (2) αποφάσεις των Μονομελούς Πλημ/κείου Πρέβεζας και Μονομελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων, με τις οποίες καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (11) μηνών και χρηματική ποινή, για ακάλυπτες επιταγές.

Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
 Ομιλία στα Ιωάννινα, με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 με θέματα που αφορούν το παιδί.Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου σε συνεργασία με το Βρεφονηπιακό Σταθμό – Νηπιαγωγείο «Το παραμύθι της πεταλούδας» και το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα, στο Ξενοδοχείο Du Lac και ώρα 6.30 μ.μ.,ομιλία με ελεύθερη είσοδο. Θέμα: «Συνεργασία γονέων και ειδικών για την έγκαιρη αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών και μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων του παιδιού».Ειδικοί επιστήμονες θα αναπτύξουν τις παρακάτω ενότητες:
·«Η δόμηση της αυτοεκτίμησης στο παιδί σαν προϋπόθεση στη μάθηση» (Ε. Λιβανίου, PhD Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας).
·«Ο ρόλος του παιδιάτρου στην παρακολούθηση του παιδιού» (Ι. Παπαευσταθίου – Γκλατζούνη, Md Παιδίατρος ).
·«Προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού πριν απ’  το σχολείο» (Ι. Καφαντάρης, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, “Μονορόδι” Αθηνών).
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Φ. Μωρόγιαννης, Ψυχίατρος, Δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό Κέντρο που παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Ψυχολογικής Στήριξης. Είναι στελεχωμένο από μια επιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα άρτια διαμορφωμένο περιβάλλον.Πληροφορίες:
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ
Κερκύρας 5 – ΙΩΑΝΝΙΝΑ ,Τηλ. 26510 67320 & 6986180630 , www.facebook.com/Diepistimoniko.gr

H ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών - Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
«Aπό την αποικία, στη μητρόπολη»  δύο παράλληλες εκθέσεις
«Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο»  .                          
23 Οκτωβρίου ~ 30 Νοεμβρίου 2013
«Φώκαια 1913-1920.  Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζοντας τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το φθινόπωρο του 2013, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, από 23 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας που συνδέουν δύο μεγάλα κεφάλαια της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας των Φωκαέων, σε μια διαδρομή αναζητήσεων, περιπετειών, πολιτισμού, μνήμης.Μέσα από φωτογραφίες,πληροφοριακά κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, η περιοδεύουσα έκθεση «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας πόλης Εμπόριον (Ampurias), της δυτικότερης αποικίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και τα αποτελέσματα 100 χρόνων αρχαιολογικών ανασκαφών (1908-2008) σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου.Το Εμπόριον, στα μεσογειακά παράλια της Καταλωνίας, ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. από ΄Ελληνες προερχόμενους από την ιωνική Φώκαια βορειοδυτικά της Σμύρνης. Έναν αιώνα νωρίτερα οι ανήσυχοι και ξακουστοί Φωκαείς θαλασσοπόροι είχαν ήδη φθάσει στις νοτιοανατολικές ακτές της Γαλλίας ιδρύοντας τη Μασσαλία. Το Εμπόριον, ένας μικρός, αρχικά, εμπορικός σταθμός, χάρη στην κομβική του θέση επί των θαλάσσιων δρόμων, στην εμπορική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι Έλληνες με τους αυτόχθονες κατοίκους και στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων των Πυρηναίων, σύντομα εξελίχθηκε σε ακμαία πόλη και σημαντικό λιμάνι, ενώ αποτέλεσε πύλη εισόδου και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο.Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας “Εμπόριον”, την Επαρχία της Καταλωνίας και την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στους οποίους ανήκει ο αρχικός σχεδιασμός και η παραγωγή της περιοδεύουσας έκθεσης.Η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας «Φώκαια 1913-1920.Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ» περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του φωτογραφικού υλικού της ομότιτλης έκθεσης που είχε πρωτοδιοργανώσει το Ριζάρειο Ίδρυμα υπό την επιμέλεια του Τάκη Αναγνωστόπουλου και μετά την επιστημονική έρευνα του Χάρη Γιακουμή ο οποίος εντόπισε το αρχείο του Φελίξ Σαρτιώ στο Παρίσι. Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται, με μοναδική ενάργεια, στοιχεία της νεώτερης ιστορίας της μικρασιατικής Φώκαιας, της άλλοτε μητρόπολης του αρχαίου Εμπορίου στην Ιβηρική Χερσόνησο.Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τον φακό του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ (1876~1944) ο οποίος ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας (1913-1914), έζησε από κοντά τον «πρώτο διωγμό» των κατοίκων της Παλαιάς και Νέας Φώκαιας το 1914 και τον επαναπατρισμό τους το 1919, απαθανατίζοντας στιγμές από τη ζωή και την καθημερινή εργασία, ανθρώπους, τοπία και αρχαιότητες, στιγμές χαράς και θλίψης ενός ένδοξου τόπου.Το φωτογραφικό αρχείο του Φελίξ Σαρτιώ αποτελεί μοναδικό ιστορικό τεκμήριο που έριξε φως σε ένα δραματικό κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας, αλλά και μια κιβωτό μνήμης που διαφυλάσσει ζωντανές, για τις επόμενες γενεές, εικόνες μιας χαμένης πατρίδας.Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ίδρυμα και με την ευγενική συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Tο Δελφίνι».Η παρουσίαση των δύο παράλληλων εκθέσεων «από την αποικία, στη μητρόπολη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται με την υποστήριξη επικοινωνίας από τους δικτυακούς τόπους archaeology & arts και thespro.gr, το περιοδικό Άπειρος Χώρα, τις εφημερίδες Πρωινός Λόγος και Θεσπρωτών Διαβούλευση και το Ράδιο Ηγουμενίτσα 89.2 FM.Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013,στις 19:30.Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί και ομιλίες από τους διοργανωτές της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και από τον Πρόεδρο του Ριζαρείου Ιδρύματος - Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Χρήστο Μασσαλά.Η είσοδος στις περιοδικές εκθέσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι
 Επίσκεψη στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.) πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εργαστήρια και το εκθετήριο από τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων και πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας Νικόλαο Γκόλα.Η Γενική Γραμματέας στη διάρκεια της επίσκεψής της είδε από κοντά την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και τα ασημένια δημιουργήματα. Ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και συζήτησε τις προοπτικές στήριξης και ανάπτυξής του.Συνεχάρη τον κ. Γκόλα για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αναδειχθεί η Γιαννιώτικη αργυροχοΐα, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων και το συγκριτικό της πλεονέκτημα καθώς έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής.Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως θα σταθεί αρωγός προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές μεταβολές που θα στηρίζουν τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις για να εκσυγχρονιστούν σε μέσα και τεχνικές με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.«Πρέπει όλοι μαζί, τόνισε η Γενική Γραμματέας, να εργαστούμε και συνεργαστούμε ο καθένας από την πλευρά του, με στόχο η Γιαννιώτικη αργυροχοΐα, η τέχνη με εκατοντάδες χρόνια ιστορία, να μπορέσει να «παντρέψει» την τεχνική με τη σύγχρονη δημιουργία, οι παραδοσιακές τεχνοτροπίες να εκσυγχρονιστούν σε μέσα και εργαλεία ώστε να αντέξει στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και το ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. να αναδειχθεί σε κέντρο που θα συντονίζει τους επαγγελματίες του κλάδου και θα αναδεικνύει την τέχνη και τα δημιουργήματά τους».

Οι διαθέσιμοι πόροι θα διαχειρίζονται οι περιφέρειες από τα αγροτικά προγράμματα
 Τουλάχιστον το 1/3 των διαθέσιμων πόρων θα διαχειρίζονται οι περιφέρειες την περίοδο 2014-2020 από το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του «2ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020 και της διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής».Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ, Γιάννη Φίρμπα, η πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης είναι να δώσει τη διαχείριση του 1/3 των πόρων στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων και ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον κεντρικό σχεδιασμό και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά πρόγραμμα». Διαβεβαίωσε πάντως, ότι παρά τις καθυστερήσεις, μέσα σε ένα μήνα θα έχουν προχωρήσει όλες οι εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ «βρισκόμαστε στο πραγματικά τελικό στάδιο πριν την ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα χρηματοδοτήσει τους επενδυτές».Οι περιφερειάρχες που παραβρέθηκαν στο 2ο συνέδριο για την ΚΑΠ, Γιάννης Σγουρός, Κώστας Αγοραστός και Αλέκος Καχριμάνης, δήλωσαν ότι ζητούν να γίνουν 13 ολοκληρωμένα προγράμματα για κάθε περιφέρεια, με όλες τις δράσεις που περιέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις και το υπουργείο να περιοριστεί στον κεντρικό σχεδιασμό και σε έναν επιτελικό ρόλο.

‘’ Ψάρια - Ψάρια ‘’ … Νέα κατάσχεση στον Δήμο Ηγουμενίτσας…?
 Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας την 01/08/2013 υποχρεωνόταν ο Δήμος Ηγουμενίτσας να καταβάλλει σε εταιρεία που εδρεύει στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, το ποσό των 25.069,92 ευρώ και καταδικάζει το Δήμο στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων του αντιδίκου ανερχόμενα στο ποσό των1.170,00 ευρώ.Με νέα τελεσίδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας στις 18/9/2013, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας, διατάσσεται η κατάσχεση από λογαριασμό του Δήμου στην τράπεζα Πειραιώς, του ποσού των 3.949,90€ .Μάλιστα με απόφασή της η οικονομική επιτροπή του Δήμου, αποφάσισε τη μη άσκηση ανακοπής και αίτησης αναστολής της παραπάνω απόφασης του Ειρηνοδικείου ΗγουμενίτσαςΚαι έπεται συνέχεια...
…από : allo blogger

Περιφέρεια Ηπείρου : Συνεχίζεται και φέτος η δωρεάν φροντιστηριακή ενίσχυση μαθητών
 Προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος της πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας μετά την έγκριση συνολικά 1528 θέσεων ανειδίκευτου και ειδικευμένου προσωπικού, στην Περιφέρεια Ηπείρου.Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Κάτσιος επισημαίνοντας τη θέση της περιφερειακής αρχής σχετικά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.Όπως τόνισε, τα προγράμματα αυτά προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση στους ωφελούμενους εργαζόμενους, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν λύση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου, που βρίσκεται στην κορυφή με ποσοστά που αγγίζουν το 30%.Στο μεταξύ ο κ. Κάτσιος ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται και φέτος η δωρεάν φροντιστηριακή ενίσχυση μαθητών, οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, το δήμο Ιωαννιτών, το Σύλλογο Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των εκπαιδευτικών Φροντιστών του νομού Ιωαννίνων μαθητές του Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα της επιλογής τους σε φροντιστήρια ενώ μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου θα διδάσκονται δωρεάν το μάθημα των Αγγλικών σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών της πόλης. Η υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και η επιλογή θα γίνεται από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.Κριτήριο ένταξης είναι το οικογενειακό εισόδημα, ενώ λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες. «Θα ήμουν περήφανος εάν δεν χρειαζόταν αυτή η υποστηρικτική ενέργεια. Ελπίζω σύντομα να ζούμε σε μια άλλη κατάσταση που δεν θα υπαγορεύει αυτή την ανάγκη», σημείωσε ο κ. Κάτσιος.Πέρυσι, σχεδόν 100 μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα σε φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών στα Γιάννενα, ενώ φαίνεται ότι φέτος ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.Τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται από 15/10/2013 έως και 01/11/2013 κατά τις ώρες 09:00 – 13:00 στο 128 γραφείο της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο κτήριο του Διοικητηρίου. (Πληροφορίες τηλ.:2651087128).

Παρατείνεται ως την Παρασκευή το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας
 Παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου η προθεσμία που έληγε σήμερα, για τις γυναίκες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», προκειμένου να προσκομίσουν στον ΕΦΕΠΑΕ τα δικαιολογητικά οριστικοποίησης της ένταξής τους.Από τις 2.444 γυναίκες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά μέχρι στιγμής οι 1.356.Η παράταση δίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιτυχούσες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων σε ορισμένες υπηρεσίες.Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος ενισχύονται άνεργες, απολυμένες, απειλούμενες από την ανεργία και αυτοαπασχολούμενες γυναίκες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ηλικίας από 18 έως 64 ετών προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Λεφτά τέλος στους αγρότες φαντάσματα
Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ
 Αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.Όπως αναφέρει το «Έθνος», ταυτόχρονα προσφέρονται κίνητρα στους νέους παραγωγούς.Ξεπερνούν τα 19,7 δισ. τα κονδύλια για την Ελλάδα,τονίζει ο επίτροπος Ντατσιάν Τσίολος.Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν.Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Τέλος της Διαφθοράς στα δημόσια έργα...?
 Ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα δημόσια έργα της χώρας συγκρότησε ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σύμφωνα με ...έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο υπουργός Υποδομών όρισε πενταμελή ομάδα - τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι επιθεωρητές δημοσίων έργων- για την «μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση των αιτίων που οδηγούν σε φαινόμενα διαφθοράς στο Τομέα Δημοσίων Έργων», σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Τέντε.Η απόφαση επικαλείται «την ανάγκη αναζήτησης και προσδιορισμού των αδυναμιών των λειτουργικών διαδικασιών που ευνοούν την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, στο Τομέα παραγωγής Δημοσίων Έργων, με πρώτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής, πέραν των δράσεων των Ελεγκτικών Σωμάτων».Επίσης, σημειώνει «την ηθική και νομική υποχρέωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων να συμμετάσχει ενεργά στη συστηματική προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς, μέσω συνεκτικών δράσεων, που είναι κυρίως η πρόληψη, η καταστολή και η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στο τομέα δημοσίων έργων».Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει την «αποτύπωση των λειτουργικών διαδικασιών κατά τη διαχείριση της εκτέλεσης δημοσίων έργων (μελέτη- κατασκευή)», την «ανασκόπηση των εν λόγω διαδικασιών, με στόχο την ανίχνευση συστημικών κινδύνων διαφθοράς που ενδεχομένως ενυπάρχουν σ' αυτές» και την «καταγραφή των τύπων διαφθοράς που συνήθως απαντώνται ή μπορούν να αναπτυχθούν στις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης δημοσίων έργων».Επίσης, θα ασχοληθεί με την «αξιολόγηση της σπουδαιότητας, κάθε τύπου διαφθοράς και του σχετικού κινδύνου, σε συνάρτηση με τη συχνότητα εμφάνισής τους και το είδος των επιπτώσεων που επιφέρουν», την «καταγραφή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία από τους κινδύνους διαφθοράς» και την «εξέταση μέτρων πρόληψης και αποκάλυψης των περιπτώσεων διαφθοράς».Παράλληλα, θα προχωρήσει σε «απαρίθμηση των μηχανισμών ελέγχου και διαδικασιών που διαθέτει ο Φορέας στην καταπολέμηση της διαφθοράς», θα κάνει «προτάσεις που θα επιτρέψουν τη θωράκιση των διαδικασιών διαχείρισης των δημοσίων έργων από την εμφιλοχώρηση κινδύνων ανάπτυξης φαινομένων διαφθοράς, τόσο σε θεσμικό όσο και οργανωτικό επίπεδο», αλλά κι έναν προσδιορισμό «των κύριων επιπτώσεων από την τυχόν αποδοχή των εν λόγω προτάσεων στο πρόγραμμα εκτέλεσης των έργων».Η Ομάδα Εργασίας θα τηρεί κανόνες εμπιστευτικότητας και θα έχει εξουσιοδότηση να ζητεί κάθε έγγραφο ή στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο από το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο τις σε τέσσερις μήνες και να ενημερώνει κάθε το γραφείο του υπουργού...!
…πηγή : από tovima.gr

Σκάνδαλο για χρηματισμό της Μέρκελ καταγγέλλει το Ντι Λίνγκε ...?
Aπό μεγαλομετόχους της BMW... !
 Το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Ντι Λίνκε κατήγγειλε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, δέχτηκαν διόλου ευκαταφρόνητη δωρεά από τρεις μεγαλομετόχους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW λίγες ημέρες προτού η Γερμανία μπλοκάρει την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών στην Ε.Ε. Όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων που παράγουν τα αυτοκίνητα. Το Ντι Λίνγκε, παρουσίασε τη δωρεά, της τάξεως των 690.000 ευρώ, ως απόδειξη στενής σχέσης μεταξύ της Μέρκελ και των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι Χριστιανοδημοκράτες, παραδέχτηκαν ότι πήραν τα χρήματα της δωρεάς, αλλά πως αυτή ήταν «εντελώς άσχετη με κάθε μεμονωμένη πολιτική απόφαση».Να σημειώσουμε ότι η Γερμανία επέμεινε να καθυστερήσει η συμφωνία για τις εκπομπές ρύπων, κανονισμοί που τελικά θα ισχύσουν, εκτός απροόπτου από το 2020. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα πολυτελή αυτοκίνητα BMW εκπέμπουν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερους ρύπους από το προτεινόμενο όριο των 95 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Και ότι και οι 3 μεγαλομέτοχοι που έκαναν τη δωρεά στο κόμμα της Μέρκελ, ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχουν περισσότερες από τις μισές μετοχές της BMW στην κατοχή τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: