ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

’ Σοφία ‘’ : « Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία » - Του Λάμπρου Μάλαμα ( Ρωμύλος Τ. )



Προτιμότερο το να ολισθαίνει κανείς με τα πόδια του, παρά με τη γλώσσα του :  ( Ζήνων )


...ΘΕΜΑΤΑ…@...:
  
‘’  Σοφία ‘’ : « Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία »
Του Λάμπρου Μάλαμα ( Ρωμύλος Τ. )  
   Στο βιβλίο του Λάμπρου Μάλαμα « Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία » υπάρχει μια μαρτυρία για το τραγικό τέλος της Γιαννιώτισσας αγωνίστριας Μαργαρίτας Μολυβαδά.Η Μαργαρίτα Μολυβαδά ήταν ένα από τα πρώτα και ποιο δυναμικά στελέχη της ΕΠΟΝ στα Γιάννινα τη περίοδο της Γερμανικής κατοχής.Για τη σπουδαία της αντιστασιακή δράση πιάστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε (πιθανότατα στις 17.02.1944) από τις ένοπλες συμμορίες του Κ.Βόιδαρου.Η προσφορά στο αντιστασιακό αγώνα και ο μαρτυρικός θάνατος της Μαργαρίτας Μολυβαδά, ενέπνευσαν τον Δημήτρη Χατζή να γράψει το σπουδαίο του διήγημα «Μαργαρίτα Περδικάρη» και τον Γεράσιμο Σταύρου το θεατρικό έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα».«Ήταν μια ηρωίδα.Η Μαργαρίτα Μολυβάδα..! Από τα Γιάννινα. Δουλέψαμε μαζί στην Κατοχή. Τη γνώρισα το 1944 στα Τζουμέρκα , μας λέει ο αφηγητής. Ήταν στέλεχος της ΕΠΟΝ με το ψευδώνυμο Σοφία.Στα Γιάννινα οι γερμανοί την καταζητούσαν.Βγήκε στο βουνό σταλμένη από το Συμβούλιο Περιοχής της ΕΠΟΝ Ηπείρου.Απλή, ανοιχτόκαρδη κοπέλα, αδύνατη κι ασθενικιά με μαραμένα νιάτα. Που ζωντάνευε όμως απότομα και τα μυωπικά της μάτια έλαμπαν κάτω από τα γυαλιά της όταν η δουλειά μας πήγαινε καλά, ή όταν τη συνέπαιρνε ο ενθουσιασμός της.Φορούσε μια κάπα ριχτή, μπλε, από κείνες του Ερυθρού Σταυρού και κουβαλούσε πάντα ένα γυλιό γεμάτο με φάρμακα.Πότε έμαθε να σκαρφαλώνει στα τσουγκάρια μας, να κόβει νυχτόημερα δρόμο μέσα από κακοτοπιές, διάσελα και φαράγγια, ν’ αντέχει στις κακουχίες…Και να ‘ναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.Ζούσαμε τρεις κοπέλες στο ίδιο δωμάτιο, στη Χόσεψη. Εκείνη, η Μαρίκα κι εγώ.Από την πρώτη μέρα που πάτησε στο λημέρι μας η Σοφία ήμασταν σαν αδερφές. Μοιράζαμε το ψωμί, το συσσίτιο, το λιγοστό σαπούνι της.Τρώγαμε από την ίδια καραβάνα. Σκεπαζόμαστε με την ίδια βελέντζα του νοικοκύρη, δίπλα στο τζάκι.Τις νύχτες, όταν τύχαινε να βρισκόμαστε σε απαρτία, γυρίζοντας από περιοδείες, κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις ώσπου μας έπαιρνε το χάραμα.Έτσι, από το στόμα της έμαθα την ιστορία της.Ήταν ορφανή από μητέρα. Μεγάλωσε σ’ ένα αρχοντικό σπίτι. Ζούσε με δύο γεροντοκόρες Θείες της. Τέλειωσε την Εμπορική Σχολή, αγαπούσε πολύ τα βιβλία. Έπληττε στο σπιτικό της περιβάλλον, που ήταν όλο υποκρισία και κατάθλιψη. Όταν κηρύχτηκε ο Ιταλικός Πόλεμος,πήγε εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό. Βοηθούσε τους τραυματίες στο Νοσοκομείο.Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ οργανώθηκε και δόθηκε ολόψυχα.Ένα βράδυ της κάνω τούτη την άστοχη ερώτηση :
- Εσύ δεν πείνασες, δε στερήθηκες στη ζωή. Ήσουν ένα κορίτσι καλομαθημένο. Τι σ’ έκανε να μπεις στο Κίνημα;
- Γιατί με ρωτάς; Αμφιβάλλεις ότι θ’ αντέξω; Το γεγονός ότι με τη θέληση μου ξέκοψα απ’ αυτή την «καλοζωή» και προτίμησα τούτη, με τις δυσκολίες και τους κίνδυνους δεν σε πείθει ότι θ’ αντέξω;
Το μετάνιωσα χίλιες φορές που της έκανα αυτή την ερώτηση,συνεχίζει ο αφηγητής.Χωρίσαμε αργότερα - αρχές χειμώνα του 1944 - όταν τέλειωσε η ανακωχή μας με τον ΕΔΕΣ. Η Μαργαρίτα κατέβηκε στην Άρτα για παράνομη δουλειά. Θυμάμαι, λεει ο αφηγητής ,συγραφέας,  όταν έφευγε μας άφησε την κάπα της και το γυλιό της.Και δεν την ξαναείδαμε ποτέ πια…! Στην Άρτα πιάστηκε. Κάποιος τη γνώρισε και την πρόδωσε. Από την Άρτα την έσυραν στα χωριά τον κάμπου. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν μια γριούλα. Στο διπλανό απ’ το δικό της σπίτι τη βασάνισαν απάνθρωπα και την εξόντωσαν. Τη βιάσανε. Έβαλαν γάτα να ξεσκίζει τις σάρκες της. Έβαλαν αυγά καυτά στις μασχάλες της.Σ’όλο το κορμί της κάρφωναν μαχαιριές κι έριχναν αλάτι στις πληγές.Είχε καταντήσει ένα ζωντανό πτώμα..! Πολλές φορές η γριούλα έβαζε αυτί και κρυφάκουγε. Κι ανάμεσα από τις φωνές, τις βρισιές και τ’ άγρια βασανιστήρια που της κάνανε ξεχώριζε τη φωνή της:
- Δεν ξέρω τίποτα…! Δεν ξέρω, μη με ρωτάτε…! Ώσπου μια μέρα σώπασε εντελώς, δεν ακουγόταν τίποτα. Τότε την πήραν με ένα κάρο και φύγαν. Η γριά δεν έμαθε πού την πήγαν, και τη θάψανε…?
…πηγή : Βουδαπέστη,  Μαρία Ράφτη  25-02-1982

H Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης
 Τρέχουν οι προθεσμίες για τις εγκεκριμένες Επενδύσεις του προγράμματος «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΠΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».Μέχρι 15 Οκτωβρίου πρέπει να αποσταλούν στους αρμόδιους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά για την Οριστική Ένταξη των Επενδύσεων.Όπως δήλωσαν στο Epiruspost.gr στελέχη της εταιρίας PlanTech ΕΠΕ «ενώ το ενδιαφέρων είναι έντονο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγο της Οικονομικής κρίσης».Μετά την 15η Οκτωβρίου που θα οριστικοποιηθούν οι επιχειρήσεις που έστειλαν δικαιολογητικά θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο ποιες από τις επιλαχούσες θα ενταχθούν.Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι τελικά θα μπορέσουν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις έλαβαν βαθμολογία πάνω από πενήντα.Για περισσότερες πληροφορίες και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επενδύσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στην PlanTech ΕΠΕ (www.PlanTech.gr Τηλ. 26510 07659)

Νέα Επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.200 ανέργων
 Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.200 ανέργων έως 35 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν σαν σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να μη χαθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι «η νέα αυτή μορφή προγραμμάτων απασχόλησης θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και ο πόλεμος κατά της ανεργίας είναι συνεχής».Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες.Το ποσόν της επιδότησης διαμορφώνεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.

Αστυνομική επιχείρηση στην Ανατολή Ιωαννίνων
Η καφετέρια είχε μετατραπεί σε «μίνι – καζίνο» 
 Συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα για διενέργεια και συμμετοχή σε  απαγορευμένα παίγνια την 21-09-2013 ,02.00 στην Ανατολή Ιωαννίνων. Κατασχέθηκαν έντεκα (11) ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμικό για τη διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παιγνίου «Φρουτάκια», ένα (1) τραπέζι για τη διενέργεια χαρτοπαιγνίων και ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο. Συνελήφθησαν, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση,την 21-09-2013 τα ξημερώματα στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια), ένας  ημεδαπός, υπεύθυνος του καταστήματος και τρία (3) ακόμη άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διενέργεια και συμμετοχή σε τυχερά-απαγορευμένα παίγνια. Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του καταστήματος,  52χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν παρών κατά τον έλεγχο και συνελήφθη,  είχε εγκαταστήσει κατάλληλα διαμορφωμένο τραπέζι, ενδεδυμένο με πράσινη τσόχα και είχε επιτρέψει την διεξαγωγή του τυχερού και απαγορευμένου παιγνίου «πόκερ»  και συγκεκριμένα την παραλλαγή texas hold ’ em, στο οποίο συμμετείχαν ως παίκτες, τρείς ημεδαποί, ηλικίας 33, 64 έως 35 ετών.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε άλλο χώρο του καταστήματος ήταν εγκατεστημένοι έντεκα (11) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι συνδέονταν διαδικτυακά και ελέγχονταν από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ διέθεταν ειδικό λογισμικό για τη διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παίγνιου «φρουτάκια».Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, οι υπεύθυνοι του καταστήματος διαχειρίζονταν  τους παραπάνω υπολογιστές, μέσω των οποίων διεξάγονταν τα παράνομα παίγνια και άλλαζαν τις ενδείξεις των υπολογιστών με ασύρματο τηλεχειριστήριο, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, ώστε να εμφανίζουν απλά σελίδες διαδικτύου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του καταστήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
  έντεκα (11) ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  δύο (2) φορητοί υπολογιστές
  ένα τραπέζι ειδικά διαμορφωμένο για διενέργεια χαρτοπαιγνίων
  ογδόντα τέσσερις (84) τράπουλες
  έξι (6) ζάρια και (364) μάρκες πονταρίσματος
  το χρηματικό ποσό των (765,90) ευρώ 
  μία (1) ηλεκτρονική συσκευή απενεργοποίησης σήματος συσκευών κινητών τηλεφώνων
  ένα (1) ασύρματο τηλεκοντρόλ  ελέγχου των ηλεκτρονικών υπολογιστών
• πληθώρα χειρόγραφων σημειώσεων και εκτυπώσεων με κέρδη, μονάδες πονταρίσματος και στοιχεία πελατών - παικτών.
Ο 40χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος είχε μετατρέψει την καφετέρια σε παράνομη λέσχη τυχερών παιγνίων, απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται ενώ αναζητείται για την εμπλοκή του στην υπόθεση και ένας 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος ενεργούσε ως «τσιλιαδόρος».Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Και η Εκκλησία στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 50.000 ανέργους
 Με ποια κριτήρια θα προσλάβει.Εγκύκλιο εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις της Ελλάδος με τις οποίες τους καλεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, να δηλώσουν πόσους άνεργους επιθυμούν να απασχολήσουν.Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο .πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 50.000 ανέργους, που συμμετέχει η Εκκλησία προκειμένου να εξασφαλίσει θέση εργασίας σε άνεργους άνω των 25 ετών με αμοιβή 490 ευρώ και 427 ευρώ για κάτω των 25 ετών νέους. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εκατοντάδες και θα διαρκέσουν ένα πεντάμηνο, ενώ τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν θα είναι τα εξής:
1.Η διάρκεια της ανεργίας
2.Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό) έτους 2012
3.Η ηλικία
4.Η οικογενειακή κατάσταση
5.Το εκπαιδευτικό επίπεδο (όπου απαιτείται)
Αναλυτικά η εγκύκλιος της Ι. Συνόδου:
Γνωρίζομεν μν τι τήν 17.9.2013 δημοσιεύτηκε π’ ριθμ. ΑΔΑ: ΒΛ9ΓΧ-ΝΨ2 πόφαση τς πουργο Διοικητικς Μεταρρύθμισης καί λεκτρονικς Διακυβέρνησης, κ. Π. Χριστοφιλοπούλου, σχετικά μέ τήν προώθηση τς πασχολήσεως νέργων σέ προγράμματα κοινωφελος χαρακτήρα, στήν ποία συμπεριλαμβάνονται ς πωφελούμενοι φορες καί ο ερές Μητροπόλεις.Μέσ ατο το πιδοτούμενου προγράμματος παρέχεται δυνατότητα νά νακουφισθον ο νεργοι, γιά τούς ποίους ξασφαλίζεται πεντάμηνη ργασία, ν παράλληλα νά βοηθηθον ο ερές Μητροπόλεις στό κοινωνικό, διοικητικό καί φιλανθρωπικό τους ργο καί στήν ν γένει προσφορά τους πρός τόν λαό.ς κ τούτου, καί κατόπιν συνεννοήσεως μέ τίς ρμόδιες πηρεσίες, σς ποστέλλουμε σχετικό πίνακα, τόν ποο παρακαλομε πως συμπληρώσετε (ριθμό τόμων πού θά πασχοληθον νά βαθμίδα κπαίδευσης καί εδικότητα, που χρειάζεται) καί πιστρέψετε στήν ερά Σύνοδο τό ργότερο μέχρι τίς 25 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου τά συνολικά ατήματα τν ερν Μητροπόλεων νά διαβιβασθον ρμοδίως.Γιά σχετικές πληροφορίες μπορετε νά πικοινωνετε μέ τό Γραφεο Προσωπικο τς ερς Συνόδου (ρχιμ. κ. Χερουβείμ Βελέτζας, τηλ. 210.72.72.219) μέ τή Συνοδική πιτροπή Κοινωνικς Προνοίας καί Εποιίας (ρχιμ. κ. Τιμόθεος νθης, τηλ. 210.72.72.274).

Η Χρυσή Αυγή όχι εκτός νόμου, αλλά ενώπιον του νόμου
 Η Χρυσή Αυγή δεν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, αλλά ενώπιον του νόμου με αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται."Στις δημοκρατίες ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει όποια ιδεολογία θέλει, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες και οι εγκληματικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν το νόμο, γιατί έτσι προστατεύονται οι κοινωνίες"."Εάν, λοιπόν η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μπορεί να το κάνει. Υπάρχει νομικό πλαίσιο να το κάνει", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "μετριοπαθή στάση" μέχρι στίγμης απέναντι στη Χρυσή Αυγή.Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η "θεωρία των δύο άκρων" είναι ανιστόρητη, ενώ σημείωσε πως ήταν ευτυχές το γεγονός ότι στελέχη της ΝΔ "αποδοκίμασαν άλλα στελέχη της που εξέφρασαν ανάλογες απόψεις". "Αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο για την ελληνική πολιτική ζωή. Σημαίνει ότι, ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε στο ’60. Δεν μας έχουν πάει ακόμα στη δεκαετία του ’60 και δεν θα τους αφήσουμε να μας πάνε", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

« Παράθυρο » για κοινή δράση ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ...?
 Για πρώτη φορά το ΚΚΕ αφήνει ένα παράθυρο για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου της Αριστεράς ενάντια στον φασισμό.Πολλή συζήτηση και στον Περισσό, αλλά και στην Κουμουνδούρου προκάλεσε μία συνέντευξη της Λιάνας Κανέλλη, αφού η βουλευτής του ΚΚΕ αφήνει για πρώτη φορά ένα παράθυρο για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου της Αριστεράς ενάντια στον φασισμό.Παρά τη γραμμή απομονωτισμού και την απόρριψη κάθε υπόνοιας συνεργασίας που ακολουθεί το ΚΚΕ από το 1993 και εξής, η Λιάνα Κανέλλη εμφανίστηκε σε εντελώς άλλη γραμμή, επιβεβαιώνοντας μάλλον όσους πιστεύουν ότι στο εσωτερικό του Περισσού τελούνται υπόγειες διεργασίες.Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μετωπική δράση της αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος του φασισμού, εκείνη απάντησε θετικά λέγοντας ότι «υπάρχουν και γεννιούνται και είναι και παρήγορες, αλλά να μην τις περιμένετε από τα κόμματα ενόψει προεκλογικής περιόδου».Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, με έμφαση στην κοινωνική βάση».Και το κερασάκι στην τούρτα: η Λιάνα Κανέλλη δεν είπε όσα είπε σε έναν «ουδέτερο» δημοσιογραφικά σταθμό, αλλά στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι «Στο Κόκκινο 105,5»…!

Με το «πόθεν έσχες» θα αντικατασταθούν τα τεκμήρια διαβίωσης
 Από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «πόθεν έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.Την αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από το «πόθεν έσχες» μελετά το υπουργείο Οικονομικών, με εργαλείο το περιουσιολόγιο.Από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «πόθεν έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες -μεταξύ άλλων- για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν καταβληθέντα ενοίκια κλπ.Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α.).

Τι να μην πείτε ποτέ σε μια έγκυο γυναίκα…!
Οι πιο εκνευριστικές ατάκες που μπορεί να ξεστομίσει κάποιος

 Η εγκυμοσύνη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικείος οργανισμός περνάει από πολλές φάσεις και επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες. Αποτέλεσμα αυτών είναι η γυναίκα να είναι πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη και γι” αυτό το λόγο, όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην την προσβάλλουν ή να τη φέρουν σε δύσκολη θέση, λόγω ορισμένων σχολίων.Παρακάτω αναφέρονται 13 πράγματα που δεν θα πρέπει ποτέ να πείτε σε μια έγκυο γυναίκα, τόσο για να μην την εκνευρίσετε όσο κι επειδή δεν είναι πολύ ευγενικά.
1. «Το είχατε σχεδιάσει;»
Πραγματικά έχει σημασία αν έκανε η έγκυος τεστ ωορρηξίας και μετά σεξ με τον άνδρα της για να πετύχει οπωσδήποτε την εγκυμοσύνη ή αν ήταν μεθυσμένη και περνούσε καλά με το σύντροφό της και αργότερα προέκυψε ένα μωρό; Δεν είναι αυτό που μετράει, γιατί αν σας λέει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος, είναι γιατί θέλει να μοιραστεί μαζί σας τη χαρά της για το χαρμόσυνο γεγονός, δεν ψάχνει να περάσει από ανάκριση για το πώς συνέβη. Γι” αυτό το λόγο, αν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, ευχηθείτε απλώς «Συγχαρητήρια»!
2. «Είσαι σίγουρη πώς δεν έχεις δίδυμα;»
Ή αλλιώς, αν θέλετε να είστε παντελώς αγενείς, μπορείτε να πείτε «Πωπω, πραγματικά πάχυνες»! Μερικές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν πολύ μεγάλη κοιλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίδυμα. Εξάλλου, αν μια γυναίκα διανύει πολλαπλή κύηση, το γνωρίζει στις μέρες μας πολύ νωρίς, άρα, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, θα σας το πει μόνη της, δεν χρειάζεται να μπείτε σε πειρασμό να ρωτήσετε.
3. «Παίρνεις αρκετό βάρος;»
Ορισμένες φορές δεν είναι μόνο τα σχόλια για το πόσο πάχυνε μια έγκυος που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, αλλά και η άποψη ότι η έγκυος έχει πάρει λίγο βάρος ή έχει πολύ μικρή κοιλιά. Κάτι τέτοια σχόλια μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στην εγκυμονούσα σχετικά με το αν το μωρό είναι γερό ή αν έχει το κατάλληλο βάρος. Επειδή όμως η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό οργανισμό και περνάει με τον δικό της τρόπο την κύηση, αφήστε το γιατρό της να αναρωτιέται για το αν παίρνει το κατάλληλο βάρος. Αν θέλετε να την κάνετε να νιώσει καλά, πείτε της απλώς ότι είναι όμορφη και λαμπερή.
4. « Πιστεύω ότι έχεις »
Για κάποιο λόγο, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν το φύλο του παιδιού κοιτώντας απλώς την έγκυο και την κοιλιά της. Οι πιο πολλοί λένε ότι αν η γυναίκα έχει αγόρι, τότε λάμπει και είναι πανέμορφη, ενώ αν έχει κορίτσι δείχνει κουρασμένη και άσχημη. Αν ανήκετε στους ανθρώπους που προσπαθούν να μαντέψουν το φύλο με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε την άποψή σας για τον εαυτό σας, γιατί καμιά έγκυος δεν φαίνεται να εκτιμάει τέτοιες εικασίες προτού μάθει το φύλο του μωρού της.
5. «Μπορώ να ακουμπήσω την κοιλιά σου;»
Παρότι είναι προτιμότερο να ρωτήσετε προτού απλώσετε το χέρι σας στην κοιλιά της, και πάλι το να ζητάτε από μια έγκυο γυναίκα να πιάσετε την κοιλιά της δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια κίνηση, ενώ αν η έγκυος νιώσει το μωρό να κλοτσάει και θελήσει να το μοιραστεί, θα σας ζητήσει μόνη της να πιάσετε την κοιλιά και να νιώσετε την κίνηση του μωρού.
6. «Πώς θα το βγάλετε;»
Ίσως φαίνεται πολύ φυσιολογικό να ρωτήσετε πώς θα ονομάσουν οι γονείς το μωρό όταν γεννηθεί, αλλά δεν είναι τελικά και το καλύτερο, καθώς πολλοί γονείς θέλουν να κρατήσουν αυτό το στοιχείο κρυφό από φίλους και συγγενείς. Αν επιμείνετε στην ερώτησή σας ενδέχεται να τους φέρετε σε δύσκολη θέση να αποκαλύψουν κάτι που αν θελήσουν, θα σας το πουν μόνοι τους. Το πιο σωστό θα είναι να ρωτήσετε αν είχαν σκεφτεί παλιότερα κάποιο πιθανό όνομα για το μελλοντικό τους παιδί.
7. «Θα θηλάσεις φαντάζομαι»
Η σωστή ερώτηση θα ήταν «Πρόκειται να θηλάσεις;», αν και έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση και δεν θα έπρεπε να την κάνουν όσοι δεν έχουν πολύ στενή σχέση με την έγκυο. Ρωτώντας μια γνωστή σας κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να το θεωρείτε δεδομένο ότι αυτό θα κάνει, κάτι που δεν γνωρίζετε και για το οποίο δεν σας πέφτει και λόγος. Επίσης, ενδέχεται να τη φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί μπορεί να θέλει να θηλάσει, αλλά να μην μπορεί.
8. «Θα δουλέψεις μετά τη γέννα;»
Αυτή είναι η επιτομή της άκομψης ερώτησης, καθώς για τους προηγούμενους εννιά μήνες, η έγκυος ήθελε, κατά πάσα πιθανότητα, να γυρίσει στη δουλειά της μετά τον τοκετό, γιατί τα μωρά χρειάζονται πολλά χρήματα και οι δουλειές στις μέρες μας είναι δύσκολες. Ωστόσο, τα συναισθήματα της εγκύου μπορεί να έχουν αλλάξει μετά τη γέννα και η ίδια να έχει τη διάθεση να μείνει κοντά στο μωρό της γιατί νιώθει τύψεις αφήνοντάς το. Είναι φυσικό να ρωτήσετε μια γυναίκα ποια είναι τα σχέδια της από όταν θα έρθει το μωρό και έπειτα, αλλά να είστε ανοιχτόμυαλοι και να μην θεωρείτε ότι επειδή μπορεί να πάει στη δουλειά είναι εγωίστρια και δεν νοιάζεται για το παιδί της.
9. «Θέλετε κοριτσάκι τώρα, σωστά;»
Είναι λάθος να υποθέτετε φωναχτά ότι ένα ζευγάρι που έχει ήδη ένα αγοράκι και ετοιμάζεται για δεύτερο μωρό, εύχεται να έχει κοριτσάκι, γιατί είναι σαν να λέτε στους γονείς ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με το φύλο του παιδιού που ήδη έχουν και θα ήθελαν το αντίθετο φύλο για να είναι ικανοποιημένοι.
10. «Καιρός ήταν ! »
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πολλές φορές μια εγκυμοσύνη δεν έρχεται εύκολα σε ένα ζευγάρι. Άλλες φορές υπάρχουν προβλήματα υγείας, άλλες φορές το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει λίγο χρόνο ταξιδεύοντας ή χτίζοντας καριέρα προτού έρθει ένα μωρό, κι όλα αυτά είναι σεβαστά. Γι” αυτό το λόγο, είναι πολύ αγενές εκ μέρους σας να εκφραστείτε κατά τέτοιο τρόπο όταν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προσβάλλετε πολύ άσχημα το ζευγάρι, ειδικά αν η αιτία της καθυστέρησης της κύησης ήταν ένα πρόβλημα υγείας.
11. «Μην φας ή μην πιεις αυτό !»
Επειδή μπορεί να βλέπετε μια έγκυο να πίνει έναν καφέ ή να τρώει σάντουιτς με τόνο, δεν σημαίνει ότι είναι καθημερινή της συνήθεια. Γι” αυτό το λόγο, μην παίρνετε το ρόλο του γιατρού και της απαγορεύετε να φάει ή να πιεί κάτι που θέλει, γιατί να είστε σίγουροι ότι ξέρει πολύ καλύτερα από εσάς αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνει, μιας και οι γιατροί πλέον είναι πολύ επεξηγηματικοί από την αρχή της εγκυμοσύνης για τα επιτρεπόμενα και τα απαγορευμένα τρόφιμα.
12. «Θα κάνεις κι άλλα παιδάκια;»
Παρότι μερικά ζευγάρια σχεδιάζουν να κάνουν μεγάλη οικογένεια, υπάρχουν άνθρωποι που αρκούνται σε ένα παιδί και είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν μόνο ένα παιδί στη ζωή τους αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Συνεπώς, μη ρωτάτε μια μητέρα αν θα κάνει κι άλλο παιδί, γιατί μπορεί να μην θέλει ή να θέλει αλλά να μην μπορεί και να έκανε ακόμα και το πρώτο της με πολύ μεγάλη δυσκολία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: