ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ,ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ,ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΣΙΑ ΦΑΓΗΤΑ,ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Εδώ να στέλνετε τις ανακοινώσεις σας

radiofiliati@yahoo.gr

Translate

Θανατηφόρο ήταν το τσίμπημα Σφήκας σε 76χρονη στο Φοινίκι Φιλιατών



Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια. : ( Βίκτωρ Ουγκώ )


....ΘΕΜΑΤΑ…@...:

Θανατηφόρο ήταν το τσίμπημα Σφήκας σε 76χρονη στο Φοινίκι Φιλιατών 
 Θανατηφόρο αποδείχτηκε το τσίμπημα Σφήκας για την 76χρονη Κ.Θ, που διαμένει τους καλοκαιρινούς μήνες στο χωριό της το Φοινίκι Φιλιατών.Το περιστατικό συνέβη την 23-09-2013 στο σπίτι της και η εσπευσμένη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Φιλιατών δεν βοήθησε την άτυχη γυναίκα η οποία κατέληξε.Ατυχη η ηλικιωμένη γυναίκα δεν μπόρεσε να κινηθεί κατάλληλα και να κάνει μόνη της την αντιαλλεργική ένεση για να προλάβει την αντίδραση ενάντια στην ουσία του εντόμου και να γλυτώσει.Παρότι ανταποκρίθηκαν γρήγορα οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής από το Νοσοκομείο των Φιλιατών ,δεν άντεξε η ηλικιωμένη Κυρία στην αντίδραση από το δηλητήριο της Σφήκας και άφησε την τελευταία της πνοή στην διάρκεια των βοηθειών από τους Γιατρούς.

Νέο εμβόλιο για όλα τα στελέχη της γρίπης
 Τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που θα καταπολεμά όλες τις μορφές γρίπης ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Imperial College London στη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού που φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στην εξάπλωσή της.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα αυτά αποτελούν τον λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν εύκολα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μολύνονται από τον ιό ή όταν μολύνονται δεν εμφανίζουν τα συμπτώματά του.Τα κύτταρα φέρουν την ονομασία CD8 T και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα όταν ο ιός μολύνει τον οργανισμό.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph, η μελέτη έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες μολύνθηκαν από κάποιο στέλεχος της γρίπης, παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα των συγκεκριμένων κυττάρων στο αίμα τους όταν η ασθένεια βρισκόταν ακόμα στα πρώτα της στάδια.Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το συμπέρασμα αυτό είχε προκύψει και από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν τα στελέχη της γρίπης θα παρουσιάσουν αντίσταση στα εμβόλια.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα βοηθά τον οργανισμό να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα των συγκεκριμένων κυττάρων, ώστε να προστατευθεί από τη μόλυνση.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ajit Lalvani, η ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλα τα είδη της γρίπης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι απαραίτητη, καθώς ο ιός της γρίπης εμφανίζει συνεχώς νέα στελέχη, αρκετά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και τα εκείνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.Η μελέτη ξεκίνησε το 2009, όταν ξέσπασε η πανδημία της γρίπης των χοίρων, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Ειδικός φρουρός με όπλα και ναρκωτικά
 Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν ένας ειδικός φρουρός και ένας 32χρονος με τις κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών και οπλισμού.Με απόφαση τουΑρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο ειδικός φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διετάχθη και ΕΔΕ.Σύμφωνα με την ανακοίνωση τις Αστυνομίας, χθες το μεσημέρι, στο Μανιάκι Καστοριάς, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς, σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο 27χρονος ειδικός φρουρός και ο ιδιώτης, βρήκαν και κατάσχεσαν τέσσερις αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 120,1 γραμμαρίων, που κατείχαν από κοινού.Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σύνεργα και είδη με υπολείμματα κάνναβης,ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, περίστροφο, αυτοσχέδιες κατασκευές με κροτίδες κ.λπ., μαχαίρια, ξιφίδιο και φυσίγγια.ι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

ΕΛ.ΑΣ.  ΗΠΕΙΡΟΥ  -  NEWS














Εξιχνίαση κλοπής στην Ηγουμενίτσα
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξιχνιάστηκε κλοπή από Ι.Χ.Ε. 64χρονου ημεδαπού,   που έγινε πρωινές ώρες της 21-09-2013 στο Δρέπανο Θεσπρωτίας .Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της κλοπής  δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 20 και 26 ετών, σε βάρος  των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, καθώς εξακριβώθηκε  ότι αφαίρεσαν από το αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, το χρηματικό  ποσό των (300) ευρώ.
Σύλληψη για οφειλές προς το Δημόσιο στην Άρτα
Την 23-09-2013 ,09.00 στην Άρτα, συνελήφθησαν (2) ημεδαποί ηλικίας 42 και 41 ετών, για χρέη προς  το Δημόσιο, συνολικού ύψους 270.000 €. Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, μέλη εταιρείας, για οφειλές προς το Δημόσιο στην Άρτα.Εκκρεμούσαν σε βάρος τους  χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 270.464,31 ευρώ.Ειδικότερα,συνελήφθησαν, την 23-09-2013 το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 42 ετών, νόμιμοι  εκπρόσωποι – διαχειριστές εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.Οι οφειλές τους ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 270.464,31 ευρώ και προέρχονται από καταλογισμό σε βάρος τους διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.
Α. Δ. Ιωαννίνων : (Σύλληψη -2- δραστών) στους Νεγράδες Ιωαννίνων
 
Την 23-09-2013 ,14.10 στους Νεγράδες Ιωαννίνων, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα), ηλικίας 41 και 45 ετών, γιατί σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (157) κιλά και (910) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Όχημα κατασχέθηκε.Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), έμποροι ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών επιχειρήσεων του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. Εντοπίστηκαν στο Καλπάκι και τους Νεγράδες Ιωαννίνων, να μεταφέρουν  με  δύο  αυτοκίνητα,  συνολικά περισσότερα από  (196) κιλά κάνναβης.Δύο διαδοχικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας την 23-09-2013 το μεσημέρι στο Καλπάκι και του Νεγράδες Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 41,38 και 45 ετών, για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.Στην πρώτη περίπτωση την 23-09-2013 το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας, που οδηγούσε 38χρονος ημεδαπός,(9) δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (38.100) γραμμαρίων. Ο 38χρονος οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών,ενώ  κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα κινητό τηλέφωνο.Στη δεύτερη περίπτωση, λίγη ώρα  αργότερα στους Νεγράδες Ιωαννίνων,  οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο όποιο επέβαινε ανδρόγυνο ημεδαπών (ηλικίας 41 και 45 ετών). Σε έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό, βρέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους άνω των -157- κιλών, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε εκατόν τριάντα τέσσερις (134) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες. Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 41χρονου καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, με έξι κάρτες SIM.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Περί ναρκωτικών στο Κομπότι Άρτας
Την 23-09-2013/18.30 στο Κομπότι Άρτας, συνελήφθησαν (2) ημεδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτ/το, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (7,2) γραμμάρια ηρωίνης.
Σύλληψη δύο ημεδαπών για ναρκωτικά και παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθησαν την 23-09-2013 το μεσημέρι στην Άρτα, στα πλαίσια στοχευμένων ελέγχων αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 43 ετών, για  τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.Ειδικότερα,  σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου που επέβαιναν οι δύο δράστες, βρέθηκε  και κατασχέθηκε μία συσκευασία η οποία περιείχε ακατέργαστη κάνναβη βάρους (1,74) γραμμάριων.Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 35χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με  κάνναβη βάρους (11,28) γραμμαρίων και μία καραμπίνα, με ληγμένη άδεια κατοχής.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 
 Αποφάσεις για έργα, που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, έλαβε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά : Ανάδειξη αναδόχων
Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:
.Αποκατάσταση συνδετήριων οδών με εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας στην είσοδο της πόλης Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ ( Ανάδοχος Νικόλαος Βλαχας του Δημοσθένη)
.Βελτίωση βατότητας της 3ης Επαρχιακής οδού  Π.Ε. Ιωαννίνων από γέφυρα Τσιμόβου έως Μιχαλίτσι», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ (Ζιώγος Γεώργιος & ΣΙΑ Ο.Ε.)
.Αποκατάσταση οδού από Παλαιοχώρι Συρράκου προς Κοτομίστα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)
.Αποκατάσταση βατότητας οδού από Δραγοψά προς Πολύλοφο (Π.Ε. Ιωαννίνων)  στη Χ.Θ. 2+00», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Κωνσταντίνος Κουγκουλης )
.Εργασίες αποκατάστασης της 23ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Άρτας στις θέσεις: Βουργαρέλι και Κυψέλη, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ  (Λ. Βερλέκης & ΣΙΑ Ο.Ε.)
.Εργασίες αποκατάστασης της 12ης επαρχιακής οδού στις θέσεις: Αστροχώρι, Μεγαλόχαρη, Μεσόπυργος, όρια νομού Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ (Ευαγγελία Καλλια ΕΔΕ)
.Αποκατάσταση – προστασία οικίας Πατσούρα στο Ελληνικό Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Λάμπρου Αλέξανδρος του Ευαγγέλου)
.Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης και βελτίωση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και Περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (Γραφείου Ειδικών Αρχιτεκτονικών Μελετών – Μνημείο ΕΠΕ)
.Επείγουσες εργασίες διαχωρισμού ομβρίων ΧΥΤΑ Ελληνικού,         προϋπολογισμού 123.000 ευρώ (Τζικερας Δημήτριος του Σωκράτη)
.Δημοπρατήσεις νέων  έργων
Επίσης η Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση των εξής έργων
.Αποκατάσταση περιοχής Μύτικα Πρέβεζας, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ.
.Εργασίες αποκατάστασης της 16ης επαρχιακής οδού της Π.Ε. Άρτας στις θέσεις: Ανεμορράχη, Δίστρατο, Φτέρη, Ράμια, Σγάρα και Άγναντα, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
.Αποκατάσταση βλαβών 43ης επ. οδού Π.Ε. Ιωαννίνων Μικρή Γότιστα  -Μεγάλη Γότιστα, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
.Αποκατάσταση στραγγιστικού δικτύου Τ2 και Τ3 Άρτας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
Τέλος η Ο.Ε. ενέκρινε πίστωση 20.000 ευρώ για την αποκατάσταση – συντήρηση του χλοοτάπητα του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».
Καινοτόμα πρόταση της Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίηση των Αρχαίων
Στις εργασίες της ΣΤ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Πρέβεζα αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις του Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Στ. Μπένο, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα  αρχαία  θέατρα της Ηπείρου, το οποίο έχουμε αγκαλιάσει ως Περιφέρεια. Μέσα από το πρόγραμμα της Καινοτομίας που προωθεί το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν να γίνουν οι υποδομές και γενικά πράγματα που σήμερα λείπουν και αφορούν τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, (δηλαδή επισκεψιμότητα, ημέρες λειτουργίας κλπ) και παράλληλα να είναι κέντρα  στα οποία να  μπορούν να πωλούνται τοπικά προϊόντα. Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, δια της Διευθύντριάς της κ. Ελένης Ρόκου παρουσίασε μια πολύ καλή πρόταση στην Πρέβεζα, η οποία έτυχε ευμενών σχολίων από όλους και νομίζω ότι κάπως έτσι θα δουλεύει το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα έχει δράσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους για να παράγουν καινοτομία. Π.χ. στη Νικόπολη, ένα από τα βασικά έργα που έχουμε μελετήσει τελευταία  (απομένει ο περιβαλλοντικός έλεγχος) είναι να  μετακινηθεί ο οδικός άξονας που διέρχεται μέσα  από τη Νικόπολη και να ενοποιηθεί έτσι ο αρχαιολογικός χώρος.  Ένα από τα έργα που προτείνονται από το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι και  το συγκεκριμένο. Η πρότασή μας περιλαμβάνει εργασίες καθ’ εαυτού στα μνημεία, αλλά και δράσεις που θα βοηθάνε,  ώστε αυτά τα  αρχαία θέατρα να έχουν μεταξύ τους μια συνοχή και να στηρίζουν παράλληλα την τοπική κοινωνία στην εύρεση θέσεων εργασίας, είτε μέσω επαγγελμάτων που θα αναπτυχθούν, είτε πωλώντας τοπικά επώνυμα προϊόντα σε όλες αυτές τις περιοχές».
Τι προβλέπει η πρόταση της Ε.Δ.Α.
Μεταξύ άλλων η πρόταση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου, όπως την ανέπτυξε η Προϊσταμένη της κ. Ελένη Ρόκου, προβλέπει τη σύνδεση των αρχαίων θεάτρων με την τοπική οικονομία και συγκεκριμένα: 
.Να υπάρξει σύνδεση των χώρων με επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος (καφενεία, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης κλπ.) στους κοντινούς οικισμούς, ώστε η τοπική κοινότητα να καταστεί αρωγός του εγχειρήματος. Τα καταστήματα  που θα επιλεγούν θα πρέπει και εκείνα με την σειρά τους να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας και αισθητικής.
.Στο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία και διάθεση πακέτων αναμνηστικών προϊόντων των χώρων (έντυπα και αντικείμενα) με θέατρα στα υπάρχοντα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων.
.Συντονισμός με τα περίπτερα ενημέρωσης τουριστών σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και τις άλλες πόλεις, για τις ώρες λειτουργίας των χώρων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
. Συγκοινωνιακή σύνδεση με τα αρχαιολογικά Μουσεία και τα κέντρα των κοντινών πόλεων.
. Σύνδεση με τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ή τους αλιείς, με σκοπό την πιστοποίηση των προϊόντων τους σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο.
Για βασικές υποδομές, μεταξύ άλλων,  προτείνονται:
.Ύπαρξη επαρκούς και οργανωμένου χώρου στάθμευσης.
.Κατασκευή περαιτέρω σημείων στάσης και θέασης σε εγγύτητα με τα θέατρα.
.Ύπαρξη των βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων, δηλαδή φυλάκιο/α, με ταυτόχρονη χρήση του ως εκδοτηρίου εισιτηρίων (όπου εκδίδονται).
.Κατασκευή χώρων υγιεινής και για ΑΜΕΑ, όπου δεν έχουν ήδη προβλεφθεί.
.Επέκταση του δικτύου πόσιμου νερού σε περισσότερα τμήματα των χώρων με κατάλληλα διαμορφωμένες και σημασμένες βρύσες.
.Κάλυψη των χώρων με wi-fi, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές ξεναγήσεις.
Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι επιθυμητό να προκύψει μια γραφιστική ομαδοποίηση των χώρων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, όπως λ.χ. η ενιαία μορφή εισιτηρίου, το οποίο θα μπορούσε ενδεικτικά να έχει τυπωμένες εικόνες των θεάτρων και μια αναβαθμισμένη αισθητική ώστε να μετατρέπεται σε αναμνηστικό.Για κάθε θέατρο γίνονται εξειδικευμένες προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν σε νέες συναντήσεις της άτυπης ομάδας εργασίας, προκειμένου να προωθηθούν οι παρεμβάσεις, ανάλογα της ωριμότητάς τους, στο νέο ΕΣΠΑ.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού
 Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, είχε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, έγινε πολύ καλή συζήτηση και η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκρίνει κονδύλια για την ανακατασκευή και συντήρηση του Σκευοφυλακείου στο Νησί.   
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για  το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΠΕ
Στα ζητήματα που απασχόλησαν το Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης  στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη για τη συγκρότηση πολυτομεακών και πολυταμειακών περιφερειακών προγραμμάτων, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου. «Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συγκρότηση προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις αιρετές Περιφέρειες, όπως και του προγράμματος για τους ανέργους μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έγινε δεκτό», τόνισε.Ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η χρηματοδότηση των αιρετών Περιφερειών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, με σημερινό έγγραφο του Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Γιαννούση ανακοινώνεται η συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με το Υπουργείο Οικονομικών για υπέρβαση του ορίου πιστώσεων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.«Εμείς αναμέναμε σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Κύριο πρόβλημά μας είναι ότι για το 2013 δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ στους ΚΑΠ για μικροσυντηρήσεις και άλλα ανάλογα έργα. Βρισκόμαστε ενόψει του χειμώνα σε μια κατάσταση σχεδόν απελπιστική. Είχαν γίνει συζητήσεις με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών και αναμέναμε επιβεβαίωση από τον κ. Μιχελάκη στο συνέδριο. Όμως ένα φραστικό επεισόδιο με τον Υπουργό από παρευρισκόμενους είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρησή του. Αυτό δεν ήταν καλό για εμάς. Τελικά, μας εστάλη το έγγραφο του κ. Γιαννούση. Αν ισχύσει, θα μπορούμε να λάβουμε χρήματα μέσω του Π.Δ.Ε., όπως έγινε πέρυσι. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια κατάσταση, όπου αν δεν αντιμετωπιστεί, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Ένα λάθος του 2011 αφαίρεσε τους δικούς μας ΚΑΠ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.. Έχουμε αγωνία. Περιμένουμε το αποτέλεσμα. Βέβαια το σχετικό έγγραφο είναι προς τη θετική κατεύθυνση».Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, όπως αυτά εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτή τη στιγμή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ έχουμε όλα τα χρήματα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην 26η Διεύθυνση και κατ’ επέκταση στα Εντελλόμενα περνάνε όλες οι δαπάνες. Με προσωπικό ελάχιστο δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Για αυτό εμείς ζητάμε ή προληπτικό έλεγχο ή  οτιδήποτε άλλο γιατί σε λίγο, αν περνούσαν όλες οι δαπάνες από τις Υ.Δ.Ε., δεν θα υπήρχε λειτουργία σε εμάς».
Παρεμβάσεις για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το ζήτημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων του Ιδρύματος. «Σήμερα- είπε- έστειλα έγγραφο προς τους συναρμόδιους υπουργούς και παράλληλα άρχισα τηλεφωνικές επικοινωνίες, ζητώντας να μη προχωρήσει το σχέδιο αυτό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες που το διακρίνει».

Νέα μέτρα βάζει ξανά στο τραπέζι η Τρόικα...?
 Τα δόντια τους έδειξαν οι δανειστές ζητώντας στην ουσία νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τα έσοδα του νέου φόρου ακινήτων.
«Σπαζοκεφαλιά» ο προϋπολογισμός «Μπλοκάκια» γεμάτα σημειώσεις κρατούν στα χέρια τους, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που μοιάζει να επέστρεψαν στην Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση να αφήσουν μισοτελειωμένες δουλειές. Από τα πρώτα κιόλας ραντεβού έγινε σαφές πως δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στις ελληνικές δεσμεύσεις.«Χοντρό παιχνίδι» έγινε από την αρχή με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, οπότε και οι δανειστές φρόντισαν να δείξουν τα «δόντια» τους: Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη ως προς το ύψος της βεβαίωσης φόρου που έχει απαιτήσει, εκτιμώντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία τα επιθυμητά έσοδα.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις εφορίες ότι θα καταφέρουν να εισπράξουν το φόρο και για αυτό επέμειναν ότι θα πρέπει να βεβαιωθούν τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ ώστε να μπουν στο ταμείο 2,9 δισ. ευρώ.«Πονοκέφαλο» και δυσαρέσκεια προκάλεσε στους πιστωτές μας και το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο φόρος δεν είναι ακόμα έτοιμος, καθώς εκκρεμούν βασικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του.Μάλιστα, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές σε μορφή τελεσιγράφου τόνισαν ότι ή ο φόρος θα κινηθεί στο πλαίσιο που έχουν απαιτήσει ή τα όποια κενά στα έσοδα θα καλυφθούν με νέες περικοπές δαπανών ή αύξηση εσόδων από άλλες πηγές.Όπως άλλωστε εξομολογήθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, καθώς έστω και αν «οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά και σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η τρόικα αυτή τη φορά δεν δείχνει διάθεση να κάνει ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις της και να δεχθεί νέες αποκλίσεις από τους στόχους».Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες αυτή η διαπραγμάτευση θα κρίνει αν θα δοθεί στην Ελλάδα ακόμα ένα δάνειο και «οι Ευρωπαίοι θέλουν να σιγουρευτούν ότι δεν θα πετάξουν μερικά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ στη μαύρη τρύπα της Ελληνικής Οικονομίας».Οι πρώτες επαφές των επικεφαλής της τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι ελεγκτές είναι αποφασισμένοι να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Έστω και αν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν το βράδυ της Κυριακής ότι το κλίμα στην πρώτη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό, τονίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε σύγκλιση στο θέμα της επίτευξης οριακού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και περιορισμού της ύφεσης στο 3,8% το 2013, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένη για την πορεία των εσόδων, την είσπραξη των έμμεσων φόρων και την πορεία των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων κενών.Το μήνυμα που έστειλαν οι ελεγκτές είναι ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 εάν δεν βεβαιωθούν απόλυτα ότι το 2013 θα κλείσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που τους παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που πάει ακόμα πιο πίσω και τη συζήτηση για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει στη διετία 2015-2016 ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους δανειστές.







.

Δεν υπάρχουν σχόλια: